Nouchka Fontijn op de Olympische Spelen van 2016 in Rio.
Volledig scherm
Nouchka Fontijn op de Olympische Spelen van 2016 in Rio. © AFP

Fontijn kapot na kwijtraken wereldtitel: ‘Ik waan me in een slechte film’

Boksster Nouchka Fontijn zweefde na de WK-finale in het Russische Oelan-Oede tussen uitersten. ,,Ik voelde me wereldkampioen, maar een uur later was ik mijn eerste WK-goud alweer kwijt.”

De 31-jarige Schiedamse werd na haar duel met Lauren Louise Price uit Wales door de jury aangewezen als winnares op punten: 3-2. Terwijl ze klaar stond voor de medailleceremonie maakte de omroeper bekend dat de boksbond van Wales een protest had ingediend tegen de uitslag. Na bijna een uur van grote onzekerheid kreeg Fontijn te horen dat Price alsnog als wereldkampioene in de klasse tot 75 kilogram was uitgeroepen. De nummer twee van Rio 2016 vluchtte daarna het stadion uit en liet de prijsuitreiking voor wat het was.

,,Ik ben echt heel erg teleurgesteld”, liet Fontijn in een korte reactie via de Nederlandse boksbond weten. ,,Ik waande me in een slechte film, die ook nog eens steeds slechter werd. Ik voelde me wereldkampioen, maar een uur later was ik mijn eerste WK-goud alweer kwijt. Ik hoorde plotseling veel gejuich uit de kamer waar de delegatie van Wales zat. Toen wist ik genoeg en ben ik de hal uitgelopen. Ik kon het niet meer opbrengen om naar de ceremonie te gaan.”

Boris van der Vorst, de voorzitter van de Nederlandse boksbond, noemde de beslissing ‘bizar’. ,,Exacte gronden voor het besluit kennen we nog niet, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ze won met 3-2 op punten, behoorlijk ruim. En als je de partij ook zag... Price kreeg wel dertig vermaningen wegens klemmen.”

Het kamp-Price maakte gebruik van nieuwe regels, die het mogelijk maken direct na afloop protest aan te tekenen tegen de uitslag. ,,Het is goed dat misstanden in het boksen worden aangepakt, maar niet op deze manier, net na een gewonnen WK-finale. Beroep was ook niet meer mogelijk. Als je er vanuit gaat dat je voor het eerst in je leven wereldkampioen boksen bent en het wordt je vervolgens zo ontnomen... Niet gek dat ze er even helemaal doorheen zit.”