Volledig scherm
Alexis Pinturault. © AFP

Franse skiër Pinturault wereldkampioen op combinatie

Alexis Pinturault heeft de wereldtitel veroverd op de combinatie bij de WK ski in het Zweedse Åre. De 27-jarige Fransman was bij afwezigheid van Marcel Hirscher de grote favoriet en maakte die rol maandag waar. Op zijn specialiteit de slalom maakte hij een grote achterstand goed. 

Met 38,92 kwam hij tot een totaaltijd van 1.47,71. Hij bleef daarmee de Sloveen Stefan Hadalin voor (0,24 seconde), die verrassend tweede werd met 1.47,95. De Oostenrijker Marco Schwarz (1.48,17) pakte brons.

Olympisch kampioen van Pyeongchang Marcel Hirscher deed niet mee maandag. Hij liet weten last te hebben van een lichte blessure en zich liever te willen concentreren op de slalom en reuzenslalom.

Pinturault (zilver in Pyeongchang) greep zijn kans en liet zijn kunsten op de slalom zien met de tweede tijd. Na de afdaling stond hij nog 24e.

Hadalin, die zich ook goed voelt op de slalom, klom van de dertigste naar de tweede plaats. De 23-jarige Sloveen eindigde nog nooit in de top vijf van een wereldbekerwedstrijd op welk onderdeel dan ook.

Na het eerste onderdeel - de afdaling - leidde Dominik Paris nog. De Italiaan, die eerder goud veroverde op de super-G, eindigde uiteindelijk als negende.

Titelverdediger Luca Aerni uit Zwitserland stelde met de achtste plaats (1.48,73) teleur.

  1. Atletiekgrootheden Farah en Gebrselassie ruziën over incident in hotel

    Atletiek­groot­he­den Farah en Gebrselas­sie ruziën over incident in hotel

    Mo Farah en Haile Gebrselassie, twee grootheden in het langeafstandslopen, zijn met elkaar in de clinch gegaan. Aanleiding voor het ‘moddergevecht’ is een incident in maart in Ethiopië. Farah (36) beschuldigt Gebrselassie van nalatigheid bij een diefstal in een hotel, dat eigendom is van Gebrselassie (46). De Ethiopiër reageerde venijnig. Volgens hem had Farah het hotel verlaten zonder te betalen en zich respectloos gedragen. Ook zou Farah een andere atleet hebben belaagd.