Freestyle-skiër Isabelle Hanssen definitief niet naar de Spelen: ‘Het voelt heel oneerlijk’
Freestyle-skiër Isabelle Hanssen mag niet naar de Olympische Spelen in Peking. Zo oordeelde de rechter in een kort geding dat de 27-jarige atlete had aangespannen tegen de Nederlandse Skivereniging, die haar niet heeft voorgedragen aan het NOC*NSF. ,,Iedereen in mijn omgeving mag naar de Spelen.”
Ze was er speciaal voor terug naar Nederland gevlogen. Een paar dagen trainen in het Zwitserse Laax moesten worden ingeruild voor een uren durend kort geding in de rechtbank. Het had haar alsnog een olympisch ticket moeten opleveren, maar dat lukte niet. Freestyle Skiër Isabelle Hanssen gaat niet naar Peking, zoals ze ook al niet aanwezig was op de Olympische Spelen van 2014 in Sochi en 2018 in Pyeongchang. Niet omdat ze er niet thuishoort, maar omdat de toegangseisen in Nederland vele malen hoger zijn dan de internationale.
,,Ik moet één keer in de top-4 van een wereldbekerwedstrijd eindigen of twee keer in de top-8”, legt Hanssen uit. Dat is haar niet gelukt. Vaak hoort ze in de belangrijkste internationale wedstrijden net bij de top-15. En dus wist ze in principe wel dat ze geen kans zou maken op olympische deelname.
Maar dat gold ook voor alpineskiër Maarten Meiners en hij werd door het NOC*NSF ‘op basis van bijzondere omstandigheden’ ineens alsnog aangewezen voor de Spelen. En dat gaf Hanssen een sprankje hoop. ,,Ik wilde via een kort geding alsnog plaatsing voor de spelen afdwingen, vooral omdat ik niets te verliezen had”, zegt ze. ,,Ik kon een beetje aandacht voor de sport winnen en maakte een kleine kans om alsnog naar Peking te mogen.”
Maar de rechter oordeelde niet in haar voordeel. En dus zit Hanssen voor de derde keer in haar carrière thuis terwijl haar teamgenoten en concurrenten meedoen aan de Olympische Spelen. ,,Het voelt heel oneerlijk”, geeft ze aan. ,,Het is alsof iedereen is uitgenodigd voor het eindfeest op school, maar ik niet mag komen. Iedereen in mijn omgeving mag naar de Spelen. Ook mensen die onder mijn niveau zitten. Ik vorm een team met een Duitse- en een Nieuw-Zeelandse atlete, met z’n drieën delen we dezelfde coach. Zij gaan wel. Een van hen is ietsje beter dan ik, de ander is wat minder dan ik.”
De Nederlandse Ski Vereniging doet ook helemaal niets voor ons, ze werken ons eerder tegen.
Maar deelname aan de Spelen lijkt er voor haar alleen in te zitten als ze zich de komende vier jaar flink verbetert of als de toegangseisen vanuit Nederland worden versoepeld, iets waar ze allang niet meer op rekent. ,,Vorig jaar hebben we versoepelingen aangevraagd, maar dat is afgewezen. Verder hebben we nooit contact met het NOC*NSF. De Nederlandse Ski Vereniging doet ook helemaal niets voor ons, ze werken ons eerder tegen. Ik zie daar voorlopig ook niets veranderen, tenzij sommige mensen met pensioen gaan. We hebben in Nederland veel freestyle-skiërs gehad, ook een paar hele talentvolle. Maar iedereen is gestopt omdat het ons zo verschrikkelijk moeilijk wordt gemaakt. Of ik wel doorga? Ik ga eerst een paar maanden lekker skiën. Dan zie ik daarna wel verder.”
En zo vliegt Hanssen, een illusie armer, morgen na een flitsbezoek aan de rechtbank weer terug naar Laax. En niet met de Nederlandse Olympische ploeg naar Peking.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Snookerlegende Ronnie O'Sullivan pakt zevende wereldtitel: ‘In 2011 was ik klaar om te stoppen’
Ronnie O’Sullivan mag zich voor de zevende keer wereldkampioen snooker noemen. De 46-jarige Engelsman was in de finale te sterk voor Judd Trump. Hij klopte zijn landgenoot met 18-13 in het beroemde Crucible Theatre in Sheffield. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Russische turner krijgt jaar schorsing én moet medaille inleveren na rel over Z-oorlogssymbool
De Internationale Turnfederatie (FIG) heeft Ivan Koeliak na een diepgravend onderzoek voor een jaar geschorst. De Russische turner krijgt de straf omdat hij begin maart op de wereldbeker in Doha met de letter ‘Z’ op zijn shirt op het podium verscheen. Daarmee betuigde hij steun aan de invasie van zijn land in Oekraïne. -
Podcast De Pacer | Bram Som over de magie van de mila en de killing zone
Bram Som is al een decennium gestopt als prof, maar zijn nationale records op de 800 meter staan nog altijd. Terwijl zijn zoon Seb op de elfde etage van de AD-redactie Pokémons vangt, praten we over de magie van de middenlangeafstanden. Hoe train je voor een 800 meter, hoe deel je de race in, wat komt er allemaal bij kijken? En: wat is de zogenoemde killing zone?
-
NBA
Bucks na sterke comeback in Boston weer op voorsprong tegen Celtics
De basketballers van Milwaukee Bucks hebben in de tweede ronde van de play-offs in de NBA wederom de leiding genomen. De Bucks wonnen het vijfde duel met Boston Celtics in de best-of-sevenserie met 110-107. De ploeg uit Milwaukee kan het vrijdag voor eigen publiek afmaken en de finale in het oosten bereiken. -
Boksster Chelsey Heijnen mist finale en eindigt WK-debuut met brons
Boksster Chelsey Heijnen heeft zich bij de wereldkampioenschappen in Istanbul niet weten te plaatsen voor de finale. Heijnen, die uitkomt in de klasse tot 63 kilogram, verloor in de halve finale van de Algerijnse Imane Khelif. De debutante eindigt haar WK zodoende met een bronzen medaille, die de verliezers van de halve finales krijgen omgehangen. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.