Volledig scherm
Edward Gal met Glocks Zonik. © ANP

Gal en Witte-Vrees naar finale wereldbeker in Parijs

 Edward Gal en Madeleine Witte-Vrees hebben bij Indoor Brabant startbewijzen bemachtigd voor de wereldbekerfinale dressuur op 13 en 14 april in Parijs. Gal verdiende dat ticket door zijn tweede plaats in de Grand Prix, die gold als kwalificatie voor de wereldbeker. Witte-Vrees eindigde als derde.

De Duitse topfavoriete Isabell Werth won. Ze kreeg voor haar optreden met haar paard Emilio een score van 87,405 procent. Gal scoorde met Glock's Zonik beduidend lager: 83,900 procent. De jury waardeerde de uitvoering van Witte-Vrees met Cennin met 82,555 procent.

Gal was blij met de progressie van zijn hengst Zonik. ,,Ik heb hem niet in heel veel wedstrijden gebruikt. We zijn drie keer aan de start gekomen van een wereldbekerkwalificatie en iedere keer was Zonik weer beter. Er zijn best nog wat kleine dingen die beter kunnen, maar het is een jong paard en hij blijft me verbazen.''

Witte-Vrees paste bij het losrijden nog wat kleine dingen aan. ,,Ik heb wat korter gereden, dat heeft goed uitgepakt en ik ben blij met het resultaat. Nu op naar Parijs voor de finale'', zei de Schijndelse na haar optreden in de Brabanthallen.

Emmelie Scholtens kwam ook goed voor de dag op Apache; ze werd vijfde met een score van 80,315 procent. Anne Meulendijks, afkomstig uit het talententeam van de hippische sportfederatie KNHS, eindigde met Avanti als zesde (78,235 procent).

Bondscoach Rien van der Schaft stond tevreden aan de rand van de piste. ,,Ik zeg al een tijdje: het gaat goed met de Nederlandse dressuur, we hebben heel veel potentie in huis. Naast de toppers die hier in actie kwamen, hebben we nog een aantal combinaties met vergelijkbare kwaliteit.''