Geen competitie, maar hockey-internationals mogen wel weer los in Pro League
In Nederland wordt sinds de ‘gedeeltelijke lockdown’ op professioneel niveau eigenlijk alleen gevoetbald. Tot morgen, als de hockey(st)ers het in de Pro League opnemen tegen Groot-Brittannië.
Door Rik Spekenbrink
Op het eerste gezicht lijkt het tegenstrijdig. Bloemendaal-Kampong in de hoofdklasse kan vanwege corona niet doorgaan, maar ‘we’ halen deze week wel de twee nationale Britse hockeyploegen naar Nederland voor interlands in het kader van de Pro League. Zowel dinsdag als donderdag spelen de mannen en de vrouwen in het Wagenerstadion tegen Groot-Brittannië.
Maar die vergelijking met de hoofdklasse gaat niet op, legt technisch directeur van de hockeybond Jeroen Bijl uit. ,,Vooropgesteld: wij hadden de hoofdklasse ook het liefst door laten gaan, maar die beslissing werd door de regering genomen. En ik begrijp ook de gevoelens bij die verenigingen. Maar het gaat bij deze interlands wel om veel kleinere aantallen. De Britten zijn per bus naar Nederland gekomen en direct de bubbel ingegaan in het hotel. Dat zijn veel minder reisbewegingen dan wanneer er ieder weekeinde twaalf duels in de hoofdklasse moeten worden gespeeld. Deze interlands zijn strak te organiseren.”
We zijn er eigenlijk altijd vanuit gegaan dat deze vier interlands door zouden gaan.
En minstens zo belangrijk: de hoofdklasse hanteert geen testprotocol. De nationale teams wel. Zondagochtend zijn de vier ploegen getest, maandagavond volgen de uitslagen. Bij vier of meer positieve gevallen in een team (van 18 spelers), wordt de wedstrijd alsnog afgelast, zegt Bijl. ,,We zijn er eigenlijk altijd vanuit gegaan dat deze vier interlands door zouden gaan. Dat er voor sporters met een A-status een uitzondering zou worden gemaakt, lag voor de hand. Alleen een volledige lockdown zou voor een andere situatie kunnen zorgen.”
Waarom was het eigenlijk zo belangrijk dat deze duels doorgaan? Bijl somt de drie belangrijkste redenen op. ,,De eerste is sportief, over negen maanden zijn de Olympische Spelen, het is belangrijk om als Oranje te blijven trainen en spelen.” De laatste interlands van beide teams dateren van februari, toen in Argentinië werd gespeeld in de Pro League. ,,Ten tweede: commerciële belangen. Die zijn, vanuit de FIH (internationale hockeyfederatie, red.) gezien ook best groot, onder andere door de televisierechten. En tot slot wil je als uithangbord van je sport ook laten zien dat je nog hockeyt.”
Alle internationals zijn zondag na het afnemen van de test direct het hotel ingegaan. Ze hebben allemaal een eigen kamer en mogen die alleen verlaten voor trainingen en wedstrijden. Verder hanteren ze de bestaande richtlijnen streng, zegt Bijl. ,,We hebben ze de afgelopen weken ook steeds alert gehouden en op de maatregelen gewezen, juist om de kans te verkleinen dat er bij die eerste reeks tests alsnog te veel positieve gevallen zijn.”
In het Wagenerstadion, normaal gesproken goed voor 7.500 toeschouwers, zijn dinsdag en donderdag naar schatting 150 tot 200 mensen aanwezig. Het gaat om spelers, officials, veiligheidsmensen en enkele mediavertegenwoordigers. Daarbij gelden uiteraard strenge voorschriften. De wedstrijden zijn te zien op Ziggo Sport. Bijl: ,,Het blijft jammer dat er geen fans mogen komen, maar we zijn blij dat we kunnen hockeyen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
WK Zwemmen
Oranjeploeg zwemt Nederlands wisselslagrecord: ‘Echt top’
Het Oranje-kwartet Kira Toussaint (rugslag), Tes Schouten (schoolslag), Maaike de Waard (vlinderslag) en Marrit Steenbergen (vrije slag) heeft zaterdagavond het tien jaar oude Nederlandse record op de 4x100 meter wisselslag bij de vrouwen verbeterd. Op het slotnummer van de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in Boedapest eindigde TeamNL als vijfde. -
met video
Volleybalsters verrassen ongeslagen Japan in Nations League
De Nederlandse volleybalsters hebben Japan de eerste nederlaag in de Nations League toegebracht. De ploeg van bondscoach Avital Selinger versloeg de Aziatische vrouwen bij de start van de derde speelweek, in de Canadese stad Calgary, in vijf sets: 23-25 25-20 24-26 25-21 15-10. Japan was als enige land nog ongeslagen in de Nations League. -
Winnaar TT Assen veroorzaakt auto-ongeluk met slok op: ‘Dit mag me niet gebeuren’
MotoGP-coureur Francesco Bagnaia heeft zijn excuses aangeboden voor het rijden onder invloed van alcohol. De Italiaan veroorzaakte in de nacht van maandag op dinsdag een auto-ongeluk op zijn vakantieadres Ibiza.
-
PREMIUM
Dankzij Bo Bendsneyder wordt in Assen het voorgerecht min of meer de hoofdmaaltijd
In ‘zijn’ Assen leverde Bo Bendsneyder (23) dit weekeinde de beste prestatie van het seizoen. De Nederlander eindigde na een enerverende race op de vijfde plek in de Moto2. -
Minister Van Ark trekt een grens: geen uitzondering voor andere sporten naast voetbal
Alleen het betaald voetbal gaat door. Dat heeft Tamara van Ark, Minister voor Medische Zorg en Sport, laten weten. Er komt dus geen uitzondering voor onder anderen hockeyers en basketballers, die hun ongenoegen uitten over de situatie. ,,We hebben een grens getrokken. Ik kan de groepen nu niet nog verder oprekken”, aldus de minister die het besluit met pijn in het hart neemt en snapt dat het zwaar zal vallen bij andere sporters. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen.