Volledig scherm
© ANP

Giri behoudt status tegen Carlsen

Schaker Anish Giri heeft zijn ongeslagen status tegen wereldkampioen Magnus Carlsen woensdag behouden. De 21-jarige Nederlandse grootmeester kwam woensdag met wit in de tiende ronde van het Tata Steel-schaaktoernooi remise overeen met de Noorse favoriet.

Na 34 zetten besloten de nummers een en drie van de wereldranglijst het punt te delen in een volkomen gelijkwaardige stelling. Carlsen heeft, met nog drie partijen te gaan, zeven punten, anderhalf meer dan Giri.

Fabiano Caruana profiteerde van het degelijk werk van de Hagenaar. De Italiaanse Amerikaan won overtuigend van de Chinees Wei Yi en naderde de aanvoerder van het klassement tot op een half punt. Wei maakte al in een vroege middenspel een misrekening en vond geen uitweg uit de problemen.

Loek van Wely kreeg met zwart tegen Ding Liren serieus voordeel. De Tilburger slaagde er echter niet in de partij tot winst te voeren. Hij moest daarna nog hard werken voor remise. Het lukte Michael Adams, eveneens met zwart, tegen Sergej Karjakin eindelijk wel, mede door fouten van de Rus. Voor de Engelsman was het de eerste zege. Hij bleef wel laatste in de algemene rangschikking.

Deze ronde van woensdag werd niet in Wijk aan Zee afgewerkt maar in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De organisatie van het befaamde toernooi gaat sinds enkele jaren met succes een paar keer de provincie in om te schaken voor opmerkelijke decors.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement