Volledig scherm
Nederland zou net zoveel medailles moeten winnen als vier jaar geleden in Londen © anp

Goldman Sachs voorspelt twintig medailles voor Oranje

Nederland gaat bij de Olympische Spelen net zoveel medailles winnen als in 2012 in Londen: 20 stuks, waarvan 6 goud. Daarmee wordt het veertiende in het medailleklassement. De VS, China en Groot-Brittannië zullen de top 3 vormen.

Dat voorspelt de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, dat zich onder meer baseert op de economische situatie in een land en historische prestaties. Vier jaar geleden deed Goldman Sachs ook een voorspelling; toen eindigden de elf beste landen uit de voorspelling ook allemaal in de top 11 van het medailleklassement.

Beter
Volgens Goldman Sachs is Nederland één van de landen die structureel beter presteert dan op basis van inwoneraantal en economische situatie mag worden verwacht. Landen als België en Griekenland doen het relatief juist slecht. Rusland spot doorgaans het meest met de economische wetten, maar die vlieger zal dit jaar niet opgaan, omdat de Russen met een aantal grote sporten niet mee mogen doen.

Nog een opvallende statistiek: de Britten presteren vooral goed in sporten waarbij ze mogen zitten. Ze zijn de laatste jaren qua succes ongeëvenaard goed in roeien, fietsen (vooral op de baan) en zeilen en de op-een-na-beste paardrijders, na de Duitsers.

Aziatische landen doen het relatief goed in sporten die binnen plaatsvinden, zoals tafeltennis, badminton en zwemmen. Amerikanen en Brazilianen zijn echte buitensporters.

Volledig scherm
© anp