Golfer Lowry pakt op Brits Open eerste major

videoDe Ierse golfer Shane Lowry heeft de 148e editie van het Brits Open op zijn naam geschreven. De 32-jarige Lowry veroverde op de baan van Royal Portrush zijn eerste majortitel. De Ier nam in de derde ronde de leiding alleen in handen en ging zondag in de slotronde ook het beste om met de harde wind langs de Noord-Ierse kust.

Lowry begon met vier slagen voorsprong op de Engelsman Tommy Fleetwood aan de vierde ronde en hij wist die marge alleen maar groter te maken. Al voordat de Ier op de laatste hole aankwam, werd zijn naam gegraveerd in de winnaarstrofee, de Claret Jug. Met twee armen in de lucht liep Lowry naar de green van hole 18 toe om de laatste bal te slaan. Hij eindigde na een ronde van 72 slagen (+1) op een totaal van 269, vijftien onder par. Lowry had zes slagen voorsprong op Fleetwood, die de laatste omloop aflegde in 74 slagen. De Amerikaan Tony Finau eindigde als derde met acht slagen achterstand.

Lowry volgt de Italiaan Francesco Molinari op als winnaar van ‘The Open’. De afgelopen vier jaar haalde Lowry steeds de ‘cut’ niet op het Brits Open. “Ik ben zo blij dat ik deze trofee vanavond aan mijn ouders kan geven”, zei Lowry, die bij de US Open van 2016 op de slotdag een voorsprong van vier slagen uit handen gaf. Hij moest toen op die major genoegen nemen met de gedeelde tweede plaats.

Joost Luiten eindigde op de gedeelde 32e plaats. De Rotterdammer sloot het toernooi af met een ronde van 72 slagen. Zowel zaterdag als zondag liet Luiten op de laatste holes na onder par te duiken. Zaterdag sloeg hij bogeys op de laatste drie holes, een dag later op de laatste twee. “Maar ik heb ook veel goeie dingen gedaan en dit is mijn beste prestatie in zeven keer ‘The Open’, dus dat is zeker iets om tevreden over te zijn”, aldus Luiten.

Volledig scherm
Shane Lowry. © REUTERS