Volledig scherm
MartiniPlaza in Groningen is ook vanavond weer uitverkocht, als de basketballers van Donar het in de kwartfinale van de Europe Cup opnemen tegen Mornar Bar. © ANP

Groningen in de ban van basketbal

DonarHet mag de gemiddelde Nederlandse sportliefhebber misschien ontgaan, maar in Groningen staat vanavond (19.30 uur) een kraker van een basketbalwedstrijd op het programma. Kan Donar nogmaals geschiedenis schrijven?

Door Rik Spekenbrink

De 4350 kaarten waren in 2,5 uur aan de man gebracht. Basketbal leeft altijd in Groningen, maar als het ergens om gaat, zijn de nuchtere noorderlingen niet te houden. In MartiniPlaza speelt de plaatselijke trots Donar vanavond één van de grootste wedstrijden uit haar bestaan. In de return van de kwartfinale van de Europe Cup komt Mornar Bar op bezoek. Zes punten moet Donar goedmaken na het verlies (73-67) in Montenegro vorige week. Zeker niet onmogelijk. De Europa Cup is het tweede Europese niveau, onder de Champions League.

Unieke kans

Quote

De thuishaven van Groningen is een niet te onderschat­ten factor.

Nederland en basketbal vormen al een paar decennia geen al te succesvolle combinatie. Geen sterke competitie, te weinig publieke en commerciële interesse, regelmatig gekonkel achter de burelen.

Het is dan ook even geleden dat een Nederlandse club succes boekte in Europa. In 2009 was Amsterdam het laatste team dat de laatste acht van een Europees toernooi bereikte. Donar was dat tot dit jaar nog nooit gelukt, maar heeft nu de unieke kans om het tot de halve finale te schoppen. Het is al de 22ste Europese wedstrijd van de Groningers, die een overvolle kalender hebben. Maar klagen doen ze niet. Daarvoor is het succes te mooi, en te welkom.

Want in Nederland is Donar al twee jaar oppermachtig. Kampioen in 2016, de eerste triple (supercup, beker en landstitel) in 2017 en ook dit jaar is de beker al gewonnen en gaat de ploeg riant aan de leiding in de eredivisie. Voor spelers en publiek was Europees succes van groot belang. Door twee groepsfases te overleven haalde Donar de eigen doelstelling, de play-offs. Daarin werd overtuigend gewonnen van Cluj. Aan Mornar Bar hebben de lange Groningers een zwaardere dobber.

Team

Volledig scherm
Donar-coach Erik Braal. © Pro Shots

Het succes van de club kent meerdere verklaringen. Om te beginnen heeft Donar voor Nederlandse begrippen een sterke ploeg. Coach Erik Braal heeft er vanaf zijn aantreden in 2015 op gehamerd dat daarbij niemand belangrijker is dan het team. Amerikanen die spelen voor hun eigen statistieken, zijn niet welkom. Al moet gezegd dat Donar wel een sterspeler heeft, spelverdeler Brandyn Curry. Maar ook voor good-olds Jason Dourisseau, die een tribune van Martiniplaza naar zich weet vernoemd, Sean Cunningham en de Nederlanders Thomas Koenis en Arvin Slagter dragen iedere wedstrijd hun steentje bij.

Braal heeft daarnaast een zeer assistent-coach aangesteld, Meindert van Veen (67). Die was decennia lang bondscoach van de Nederlandse vrouwen en had Braal daar enige tijd als assistent. Nu zijn de rollen omgedraaid. De twee vullen elkaar goed aan, waarbij Van Veen vooral werk maakt van het scouten van de tegenstanders.

Tot slot is de thuishaven van Groningen een niet te onderschatten factor. In ‘de Martini’ kan het spoken, zeker voor Hollandse begrippen, maar ook menig Europees team wist niet wat het overkwam als het los ging in het theaterachtige decor.

Donar kan vanavond alle steun gebruiken.

Bekijk hieronder de samenvatting van Donar - Cluj uit de achtste finale.