Volledig scherm
Becky Hammon © AP

Hammon kan de eerste vrouwelijke coach in de NBA worden en dat levert discussie op

Wordt Becky Hammon de eerste vrouwelijke coach in de geschiedenis van de NBA? Het zou zomaar eens kunnen gebeuren, nu ze een van de kandidaten is bij de Milwaukee Bucks.

Volledig scherm
Becky Hammon © AP

Door Arjan Schouten

Een vrouwelijke coach in de eredivisie? Een vrouw aan de leiding van Oranje? Ondenkbaar, zo lijkt het nu. Maar in Amerika zou het zomaar eens de realiteit kunnen zijn, op heel korte termijn. Daar is Becky Hammon doorgedrongen tot de tweede sollicitatieronde voor de job van hoofdcoach van NBA-team Milwaukee Bucks. En alleen dat gegeven zorgt in de VS al voor verhitte discussies onder het conservatieve deel van de basketbalfans.

Werkelijk iedereen in het basketbalgekke Amerika lijkt een mening te hebben over de kwestie Hammon. Ze zou bij de Bucks alleen op sollicitatie mogen komen voor de publiciteit, roepen critici. Of alleen omdat ze een vrouw is. Sowieso heeft ze veel te weinig ervaring, menen velen. En sport is volgens veel Amerikanen ook niet het geschikte podium om de genderdiscussie aan de kaak te stellen.

Feit blijft dat geen mens er omheen kan dat Hammon als oud-speelster bijzonder geschikt lijkt voor de job en dat hoofdcoach in de NBA een logische volgende stap is in haar bijzondere loopbaan. De 41-jarige Hammon schopte het ondanks haar geringe afmetingen (slechts 1.68 meter) tot de top van de profcompetitie WNBA. Jarenlang was ze een van de beste speelsters, zes keer all-star, en ze speelde na het aanvragen van een Russisch paspoort in het rood op de Zomerspelen van Peking en Londen.

Toen ze in 2013 geblesseerd raakte, vroeg ze of ze achter de schermen mocht kijken bij de San Antonio Spurs. Bij hoge uitzondering kreeg ze toegang van topcoach Gregg Popovich, die haar al snel contracteerde als eerste vrouwelijke assistent-coach ooit in de NBA. Daar bouwde ze de laatste jaren zo’n staat van dienst op dat een baan als hoofdcoach allang geen onlogische stap meer is in haar carrière.

Maar ja, ze is een vrouw, hè. En geen vrouw stond in de 72 jaar dat er nu professioneel wordt gebasketbald in de NBA aan het roer bij een team. Dus moet Hammon uit Rapid City, South Dakota, veel meer discussie zien te overwinnen dan iedere willekeurige mannelijke gegadigde.

De primeur van eerste vrouwelijke coach zal er een zijn waar genoeg teams in de NBA in geïnteresseerd zijn. Wat echter niet helpt, is dat geen team de twijfelachtige eer wil hebben om als eerste in de geschiedenis een vrouw te ontslaan. En ontslag is in de NBA vroeg of laat onvermijdelijk. Zelfs voor een vrouw.

De kritiek dat Hammon niet overeind blijft in een kleedkamer vol mannen, is al door verschillende topspelers tegengesproken. ,,Ze heeft het nodige charisma, het zelfvertrouwen, ze weet wat ze aan het doen is en beschikt over een enorme kennis van de sport", vertelde Spurs-guard Tony Parker laatst aan de USA Today.

Volledig scherm
Becky Hammon (nummer 9) op de Olympische Spelen van 2012 © epa

De 37-jarige routinier Pau Gasol ergerde zich zelfs zo aan alle discussie dat hij besloot een omvangrijke open brief te schrijven op thepayerstribune.com. ,,Ik zou het pas vreemd vinden als er geen enkel NBA-team in haar diensten geïnteresseerd zou zijn", schrijft Gasol over Hammon, onder wie hij bij de Spurs zelf speelt. ,,Ik zit al zeventien jaar in de NBA. Heb twee kampioenschappen gewonnen en speelde onder twee van de scherpste geesten in de geschiedenis van de sport, Phil Jackson en Gregg Popovich. Ik zeg: Becky Hammon kan een NBA-team coachen."

Wat Gasol nog wel het meeste ergert, is dat er mensen zijn die blijkbaar vinden dat een mannensport een mannensport moet blijven. ,,Dat soort argumenten stoort me enorm. Terwijl we allemaal geweldige stappen in de samenleving maken, ons sociale bewustzijn vergroten en ons inspannen voor diversiteit en gelijkheid. Het is wat wordt verwacht. Wat nog belangrijker is - het is wat goed is. Waarom zou het dan oké zijn om als sport gesloten te blijven? Als een soort van toevluchtsoord, onze eigen bubbel van onwetendheid? Het doet mij alleen maar beseffen dat we nog een lange weg te gaan hebben."