Volledig scherm
De Nederlandse handballers konden op het EK niet voor een stunt zorgen tegen Spanje. © EPA

Handballers bij EK-debuut uitgeschakeld in groepsfase

De Nederlandse handballers zijn op het Europees kampioenschap in de groepsfase uitgeschakeld. De EK-debutant kon tegen titelverdediger Spanje niet voor een stunt zorgen: 25-36.

Oranje kan desondanks met opgeheven hoofd het Noorse Trondheim verlaten. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson had het niet getroffen met een loodzware poule, waarin het aan topploegen Spanje en Duitsland werd gekoppeld.

Nederland begon het toernooi met een nederlaag tegen Duitsland (32-23), waarna tegen Letland voor het eerst in de handbalhistorie een wedstrijd op een groot toernooi werd gewonnen door Oranje (32-24). Spanje bleek vervolgens in het afsluitende groepsduel simpelweg een paar maatjes te groot.

Oranje kon de eerste helft nog aardig mee met de Spanjaarden. Bij rust stond de ploeg met 17-13 achter. In de tweede helft nam de titelverdediger volledige controle over de wedstrijd en moest Nederland het hebben van sporadische oprispingen. Kay Smits was opnieuw topschutter met acht treffers, spelmaker Luc Steins scoorde vijf keer.