Volledig scherm
© BSR Agency

Handbalsters naar halve finale WK na zege Noorwegen op Duitsland

VideoDe Nederlandse handbalsters hebben zich geplaatst voor de halve finales van het WK in Japan. Daarin is Rusland vrijdagochtend (09.30 uur) de tegenstander. 

De halve finale tegen Rusland zou eerst om 12.30 uur worden gespeeld, maar de organisatie van het WK heeft ervoor gekozen de halve finales om te draaien. De tweede halve finale gaat vrijdag tussen Noorwegen en Spanje. De finale is zondag om 12.30 uur. 

Nederland won vanochtend zelf overtuigend (40-33) van Zuid-Korea, maar de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade moest vervolgens de wachtkamer in om te zien of dat genoeg zou zijn voor een plek in de halve finale. Er mocht geen gelijkspel komen bij de wedstrijd tussen Duitsland en Noorwegen, want dan zouden die twee landen doorgaan naar de halve finale. Een salonremise kwam er niet, want Noorwegen won met 32-29 van Duitsland. Bij die ploeg is Henk Groener tegenwoordig de bondscoach, nadat hij eerder jarenlang succes boekte met de Nederlandse vrouwenploeg. 

Na het gelijkspel tussen Servië en Denemarken (26-26) en de overwinning van Noorwegen op Duitsland was de eindstand duidelijk: Noorwegen met 8 punten door als nummer één en Nederland met 6 punten als nummer twee. Duitsland en Servië bleven steken op 5 punten. Tegenstander in de halve finales op vrijdag is olympisch kampioen Rusland, de enige ploeg die dit WK alle wedstrijden heeft gewonnen.

Bonuspunten

Nederland was winnaar van de eerste poulefase, waarin het begon met een nederlaag tegen Slovenië, maar vervolgens vier keer won. Oranje nam daardoor vier bonuspunten mee richting de tweede poulefase, maar dat voordeel verdween nadat het in deze ronde verloor van Duitsland (25-23) en Denemarken (27-24). Daarom kwam het aan op de resultaten van vandaag. Nederland deed vanochtend dus wat het moest doen, maar daarna brak de spanning pas echt aan. Iets voor 14.00 uur Nederlandse tijd werd duidelijk dat Nederland zich kan gaan opmaken voor de halve finale van het WK. 

De handbalsters hebben op vier van de laatste vijf grote toernooien een medaille gewonnen: zilver op het WK 2015, zilver op het EK 2016, brons op het WK 2017 en brons op het EK 2018. Op de Spelen van Rio in 2016 eindigde de ploeg als vierde. Vijf dagen na het WK 2017 vertrok Henk Groener als bondscoach van de Nederlandse handbalsters. De Deense coach Helle Thomsen volgde Groener toen op. Dit WK in Japan is het eerste toernooi onder de Franse coach Emmanuel Mayonnade. 

Bekijk hieronder de samenvattingen van de wedstrijden die de vrouwen tot nu toe hebben gespeeld op het WK

TeamNL🇳🇱 on Twitter

HALVE FINALE! 🧡 #TeamNL #WKhandbal

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency