Volledig scherm
Ranomi Kromowidjojo © ANP

Heemskerk en Kromowidjojo kloppen grote rivale Sjöström

WereldbekerZwemsters Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo hebben bij de wereldbekerwedstrijden korte baan in Tokio hun grote Zweedse rivale Sarah Sjöström verslagen. Heemskerk deed dat op de 200 meter vrije slag en ‘Kromo’ op de 50 meter vlinder.

Volledig scherm
Femke Heemskerk viert haar zege op de 200 meter vrije slag. © Getty Images

Het verschil tussen Heemskerk en de Zweedse op de 200 vrij was minimaal. De Nederlandse, die gisteren ook al de beste was op de 400 meter, klokte 1.15,91. Sjöström was exact 1 honderdste langzamer: 1.51,92. ,,Ik ben met iets meer lef begonnen’', zei Heemskerk na haar gouden race. ,,Na het laatste keerpunt heb ik Sarah niet meer gezien. Ik dacht alleen maar: hoofd in het water en vechten. Het was echt spannend en ik had het laatste stukje veel pijn, maar ik ben blijven vechten.’’

Kromowidjojo beslechtte de titanenstrijd op de 50 meter vlinder met iets groter verschil in haar voordeel. De drievoudig olympisch kampioene op de vrije slag won in een persoonlijk record van 24,51, Sjöström zwom naar het zilver in 24,58. ‘’Het wereldrecord (24,38 van Therese Alshammer uit 2009) komt stiekem dichterbij’', zei de Groningse. ,,Ik was erg gebrand op een snelle tijd en de winst. Het is wel tof om met de beste zwemster op de vlinderslag de battle aan te gaan.’' Sjöström is olympisch- , wereld- en Europees kampioene op de 100 vlinder.

Kira Toussaint deed het ook goed. Ze eindigde als tweede op de 100 meter rugslag. De Australische Minna Atherton tikte aan na 56,04, Toussaint noteerde 56,24. Ze bleef wel de Hongaarse kampioene Katinka Hosszu voor, die het brons pakte in 56,47.

Volledig scherm
© Getty Images