Volledig scherm
Thierry Brinkman (Ned) heeft gescoord tijdens kwartfinale tussen India en Nederland bij het WK Hockey heren. Rechts Billy Bakker. © ANP

Hockeyers kloppen gastland India in zinderende kwartfinale

WK HockeyHet Nederlands hockeyelftal overleefde de Indiase heksenketel met verve. In een heerlijk kwartfinale van het WK in en tegen India maakte Mink van der Weerden tien minuten voor de tijd de winnende (2-1). Zaterdag wacht Australië in de halve finale.

Door Rik Spekenbrink

Alle stoelen en alle trappen waren bezet. Er waren vuvuzela’s, klappers en er werd gedanst op hits uit razend populaire Bollywood-films. De wedstrijd waar al een week naar werd uitgekeken, daar wilde de hele provincie Odisha bij zijn. En India-Nederland stelde geen moment teleur. De misschien wel 17 duizend uitgedoste Indiërs in het Kalinga Stadium kregen een intens hockeygevecht te zien. Maar met voor hen de verkeerde winnaar.

Het eerste kwart begon nog wat voorzichtig, met wel wat onrust in beide cirkels, maar geen grote kansen. Jeroen Hertzberger kreeg de eerste, zijn harde backhand ging naast. Even later gevolgd door een schot van India, dat ook het doel miste. Maar ineens ging het hard. Het gastland kreeg een eerste strafcorner. De bal door het midden werd door keeper Pirmin Blaak gestopt, maar bleef voor het doel liggen en kwam uiteindelijk voor de stick van Akashdeep Singh, die er 0-1 van maakte.

Nederland zette vroeg druk, zocht gepassioneerd de aanval en hield daarbij goed de klok in de gaten. Mirco Pruyser joeg de bal met 10 tellen te gaan in het eerste kwart de cirkel in, waar Thierry Brinkman hem op prachtige wijze in het doel verlengde. Het stadion was oorverdovend stil, zeker nadat de videoscheidsrechter geen reden zag om de goal te annuleren.

Heerlijk hockeygevecht

Het tweede kwart was voor Oranje. India maakte, fel op de huid gezeten, veel technische pass- en stopfouten. De verdediging is de laatste jaren wel sterk verbeterd bij de Aziatische ploeg, waardoor veel balletjes op het laatste moment nog werden onderschept. En de enige grote kans was voor India, Blaak maakte onschadelijk, in een heerlijk hockeygevecht, met fans die schreeuwden om kaarten als een Nederlander een overtreding begin.

Volledig scherm
© Frank Uijlenbroek

Het derde kwart golfde op en neer. Oranje kreeg drie strafcorners, maar de verdediging van India was alert op de schoten van Mink van der Weerden. Beide teams ontliepen elkaar weinig, de beslissing moest vallen in het laatste kwart.

Hertzberger leek daarin snel de 2-1 te maken, maar aan de reactie van de Indiërs was al te zien dat er een overtreding (shoot) aan vooraf was gegaan, dus afgekeurd. Vervolgens kreeg Nederland een strafcorner, waarbij een Indiër te vroeg uitliep en Van der Weerden dus opnieuw mocht aanleggen. Met een mannetje minder op de lijn vond hij een gaatje, precies in het midden: 2-1, met nog tien minuten te gaan.

India ging pas de laatste vijf minuten echt hartstochtelijk op jacht naar de gelijkmaker. Een strafcorner werd door Sander Baart en vervolgens doelman Blaak onschadelijk gemaakt. Daarop haalde de Indiase bondscoach de keeper van het veld ten bate van een extra veldspeler. Maar het was Nederland dat een strafcorner kreeg, en er vervolgens nog één wenste maar niet krijg van de videoref. Daardoor werd het nog 2,5 minuut billenknijpen. Maar Oranje hield de rug recht. Zoals het een uur lang had gedaan.

Volledig scherm
© ANP