Hockeysters veroveren eerste Pro League-titel na zege op Australië

VideoDe hockeysters van Oranje hebben zaterdag voor eigen publiek de eerste editie van de Pro League gewonnen. In de eindstrijd van de Grand Final in het Wagener Stadion van Amstelveen was de wereldkampioen te sterk voor Australië. De winst werd in shoot-outs veilig gesteld (4-3), na de 2-2 na reguliere speeltijd.

Evenals eerder in de week in de halve finale tegen Duitsland kwam Nederland op achterstand. Mariah Williams scoorde voor Australië, door een strafcorner van Jodie Kenny in een aardige variant doeltreffend te verlengen. Na een aantal gemiste mogelijkheden voor Oranje maakte Marijn Veen de 1-1. Ze deed dat na voorbereidend werk van Maria Verschoor.

Nadat in het laatste kwart een treffer van Laurien Leurink op advies van de video-scheidsrechter was afgekeurd, verhoogde de formatie van bondscoach Alyson Annan de druk nog wat meer. Kelly Jonker maakte vervolgens de 2-1, na een pass van aanvoerder Eva de Goede.

Uit een door Kaitlin Nobbs benutte strafbal kwam Australië kort voor tijd toch nog op 2-2.

Volledig scherm
Eva de Goede aan de bal tijdens de finale tussen Nederland en Australië in de Pro League hockeywedstrijd. © ANP

,,Het was zwaar, maar daar denken we niet aan”, zei captain Eva de Goede over de hitte in Amstelveen. ,,Dat we dit kunnen heeft meerdere oorzaken: kwaliteiten, hard trainen en ‘mind-setting’. We staan er gewoon niet bij stil dat het warm is. Ook bij een voorsprong van 2-1 in de slotfase zijn we blijven jagen op de derde treffer. Voor ons gevoel was de 3-1 mogelijk. Dat het ook nog 2-2 zou kunnen worden hadden we niet gedacht.”

,,De intensiteit bij ons ligt hoog”, zo verklaarde De Goede bijvoorbeeld de veerkracht die de wereldkampioen toonde. Sinds de olympische finale, in Rio de Janeiro na shoot-outs verloren van Groot-Brittannië, ging er weinig meer mis. ,,Elke training gaan we tot het uiterste, we voeden elkaar op en stimuleren elkaar om beter te worden. En onze mentaliteit is goed. Dat alles vind je in de wedstrijd terug”, aldus de aanvoerder.

Volledig scherm
© ANP
  1. Visser nu commentator bij WK rugby: ‘Nieuw-Zeeland is zeker niet de grote favoriet’
    WK in Japan

    Visser nu commenta­tor bij WK rugby: ‘Nieuw-Zee­land is zeker niet de grote favoriet’

    Tim Visser deed vier jaar geleden als international van Schotland mee aan het WK rugby in Engeland. In mei stopte hij op 32-jarige leeftijd als rugbyer, maar de komende anderhalve maand is hij als commentator op de Britse, Ierse en Nederlandse televisie/radio bijna dagelijks te horen over het WK in Japan. ,,Mijn advies is: probeer zoveel mogelijk van het WK te zien, want het is een uniek sportevenement.”