Volledig scherm
Kitty van Male (l) maakte vanmiddag een hattrick. Zij is nu ook topscorer van het toernooi. © Getty Images

Hockeyvrouwen maken gehakt van Italië en grijpen groepswinst

WK in LondenDe Nederlandse hockeyvrouwen hebben ook de derde en laatste groepswedstrijd op het WK in Londen met speels gemak gewonnen. Met de gigantische 12-1 tegen het uiterst zwakke Italië werd tevens de groepswinst veiliggesteld.

En het ging al zo makkelijk voor de titelverdedigers. Tegen China en Zuid Korea, die zich allebei meer richten op het behalen van een Olympisch ticket op de Aziatische Spelen die over een aantal weken beginnen, werd al flink uitgehaald. Tegen Italië deden de Nederlanders daar nog een schepje bovenop. Smetje op de zege was het uitvallen van Laurien Leurink. Zij had veel last van een polsblessure.

Met drie jubilarissen in de basis - Lauren Stam, Kelly Jonker en Carlien Dirkse van den Heuvel - startten de Nederlandse vrouwen voortvarend. Binnen 10 minuten was het voor de eerste keer raak. Na een voorzet van Eva de Goede strekte Frédérique Matla zich uit om in te tikken. Nog voor het einde van het eerste kwart verdubbelde Caia van Maasakker de score vanuit een strafcorner.

Volledig scherm
Frédérique Matla zorgde voor de openingstreffer. © Getty Images

De Italianen - waarvan slechts vijf speelsters daadwerkelijk uit Italië afkomstig zijn - deden nog wat terug aan het begin van het tweede kwart, maar daarna was het verzet snel gebroken. Nog in dezelfde periode liep Nederland uit naar 5-1. Kelly Jonker, Margot van Geffen en Kitty van Male lieten achtereenvolgens het Dancing Queen, dat gespeeld wordt na iedere Nederlandse treffer, klinken. 

In de tweede helft van de wedstrijd liepen de vrouwen van Alyson Annon alleen nog maar verder weg. Dirkse van den Heuvel luisterde haar 200ste interland op met een treffer, waarna Van Male er 7-1 van maakte. Matla en Dirkse van den Heuvel zorgden nog voor het einde van het derde kwart voor 9-1.

Het was opnieuw Van Male die Nederland met haar derde goal van de middag in de dubbele cijfers bracht, alvorens Jonker nog maar eens een duit in het zakje deed. Van Male scoorde ook nog voor een vierde keer, waarmee ze de eindstand bepaalde op 12-1. Zij is nu tevens topscorer van het toernooi met zeven treffers.

Met de declassering van Italië heeft Nederland zich verzekerd van directe plaatsing voor de kwartfinale. Wie hierin de tegenstander wordt van Oranje wordt bepaald in de tussenronde. 

Volledig scherm
Carlien Dirkse van den Heuvel luisterde haar 200ste interland op met een doelpunt. © Getty Images
Volledig scherm
Kelly Jonker zorgt knap voor de 3-1. © Getty Images