Volledig scherm

Hoe het afscheidsfeestje van Bolt werd verpest door Gatlin

Het moest en zou een show van Usain Bolt worden, maar in een elektrisch geladen Olympic Stadium sprintte de snelste man aller tijden in zijn laatste individuele race ooit naar het brons op de 100 meter. De winnaar werd uitgerekend Justin Gatlin, de al jaren uitgejouwde Amerikaan. Een verhaal, krankzinniger dan vooraf voor mogelijk werd gehouden.

Door Pim Bijl

Volledig scherm
© Getty Images

Het is bijzonder stil. Alsof de ruim 60.000 man in het volgepakte stadion in Londen collectief hun adem inhouden. Usain Bolt zit in zijn startblok en spreidt zijn armen. Hij kijkt op, de blik geconcentreerd en richting finish gericht. Het startschot klinkt. Onmiddellijk klinkt er gebrul, geschreeuw en is het Olympic Stadium weer elektrisch geladen. Zijn start is matig tot slecht, maar zijn machtige passen gedurende 100 meter zijn sportgeschiedenis, en iedereen weet het. Het is voelbaar. Deze finale is de voorbode op het naderende afscheid van een van de grootste sportmannen ooit. Hij drukt na een inhaalrace op Christian Coleman zijn borst vooruit, maar behalve Coleman blijkt ook Justin Gatlin sneller. Sterker nog: de snelste. De 35-jarige Amerikaan kroont zich tot oudste wereldkampioen ooit.

Er volgt een bijzondere omhelzing tussen de twee die door het atletiekpubliek al jaren volledig anders worden benaderd. Bolt is de geliefde showman, immer geprezen en opgehemeld als de achtvoudig olympisch kampioen en elfvoudig wereldkampioen zonder dopingvlek. Gatlin is de paria, de Amerikaan wordt uitgejouwd in alle stadions en zeker ook in Londen. De Amerikaan kan werkelijk niets meer goed doen sinds hij in 2006 een te hoge testosteronwaarde had, nadat hij als junior al eens op amfetaminegebruik werd betrapt. Gatlin, de olympisch kampioen van 2004 en inmiddels 35 jaar, mag dan na zijn schorsing zeer vriendelijk overkomen op en rond de atletiekbanen, de rolverdeling is duidelijk. Het koningsnummer heeft een good guy en een bad guy.

Vreemde noot

Volledig scherm
Usain Bolt. © Getty Images

Wat zich hier deze trillende zaterdagavond voltrekt is een verhaal dat niet krankzinniger had kunnen worden bedacht. Natuurlijk is zijn snelheid afgenomen, al jaren komt hij niet meer in de buurt van de historische tijd van 9,58 seconden uit 2008, maar Bolt zou hier op zijn dertigste voor het laatst zijn machtsvertoon laten zien. Sinds 2008 werd hij als het er echt om ging nooit geklopt. Hij was niet alleen de snelste als wereldrecordhouder op de 100 meter, 200 meter en 4x100 meter, hij kon altijd het best met de druk omgaan als heel de wereld meekeek in de belangrijke finales. Eigenlijk was zijn valse start op de 100 meter op de WK in Daegu van 2011 de enige uitzondering. Tot deze maffe 10 seconden op een zomeravond in Londen. Dat juist zijn gehate rivaal hier zijn afscheidsfeestje verpest, is een vreemde noot in zijn imposante carrière.

Kenmerkende pose

Volledig scherm
Justin Gatlin buigt voor Usain Bolt. © AP

Al wordt het feest alsnog gevierd. Gatlin rent na zijn winst in 9,92 seconden (Bolt 9,95) even met de Amerikaanse vlag om zijn schouders rond, maar er stijgt vooral redelijk breed gedragen boegeroep op. Ondertussen is Bolt Bolt. Hij zwaait, lacht, buigt. Zoekt zijn vader Wellesley op in een van de vele Jamaicaanse vakken en wordt geknuffeld. Om 23.03 uur, Gatlin heeft dan al lang de catacomben van het stadion opgezocht, neemt Bolt zijn kenmerkende pose aan. Het publiek gaat uit zijn dak. De wereld ziet hem volgend weekeinde nog in actie op de 4x100 meter, maar dit was toch echt zijn allerlaatste individuele race.

Tijdens zijn ereronde lijkt Bolt dat te beseffen. De superster excuseert zich nog in wat gemompel dat hij niet heeft gewonnen en bedankt het publiek. Na een tijd zoekt hij de pers op voor een lange series interviews terwijl om de haverklap zijn naam wordt gescandeerd. De kruidenierszoon uit Sherwood Content, verlegde de grenzen in de sprint op onmogelijk geachte wijze. Het verlies wordt hem door niemand aangerekend, zo lijkt het.

Volledig scherm
Justin Gatlin. © Photo News
Volledig scherm
Usain Bolt in zijn kenmerkende pose. © ANP