Volledig scherm
Rico Verhoeven en Jamal Saddik. © ANP

Hoe schadelijk zijn de rake klappen van Rico?

VideoKickboksers delen rake klappen uit, bleek ook zaterdag weer in het treffen van Rico Verhoeven met Jamal Ben Saddik. ,,Ik snap dat dat vragen oproept", zegt een onderzoeker.

Hoe Rico Verhoeven uit het WK-gevecht is gekomen? ,,Fit", reageert zijn trainer Dennis Krauweel ad rem. ,,Ik heb de wedstrijd nu drie keer geanalyseerd en meer dan een paar echte tikken heeft hij niet gekregen." 

Het mag er dan allemaal spectaculair hebben uitgezien, vooral de beslissende roffel die tegenstander Jamal Ben Saddik klein kreeg, maar nergens zijn er volgens Krauweel grenzen overtreden. ,,Vlak voor de laatste klap van Rico zie je Jamal nog uithalen. Voor mij een teken dat ie tot dat moment zeker niet weerloos was. Anders kun je dat niet meer." 

Het gevecht tussen Rico en Jamal gemist? Bekijk het hieronder. Tekst loopt door onder de video.

Quote

Ongeacht de plek waarop je iemand raakt, de hersens schudden heen en weer.

Gilles Stormezand

Net als in het klassieke boksen kan de scheidsrechter een einde maken aan de partij. Afgelopen zaterdag was dat volgens Krauweel dus zeker niet onnodig laat.

Hij benadrukt dat veiligheid in het kickboksen leidend is. Boksen en kickboksen worden vaak in verband gebracht met hersenschade. Krauweel laat bij zijn pupillen ieder jaar een hersenscan maken. In geval van twijfel wordt er niet gevochten. ,,Gezondheid staat voorop. Ben Saddik bijvoorbeeld moet na zijn knock-out eerst een hersenscan laten maken voor hij weer mag gaan kickboksen."

Onderzoeker Gilles Stormezand van het UMC Groningen komt binnenkort naar buiten met een nieuw rapport over de impact van stoten en trappen op het hoofd bij kickboksers. ,,Nog niet eerder is zo nauwgezet onderzoek gedaan naar hersenschade bij kickboksers", weet hij. Het blijkt volgens hem dat het maken van MRI- of CT-scans niet voldoende is om iets aan te tonen. Hij zoekt het vooral in de neuro-psychologische PET-tests.

,,Wat we al wel gezien hebben is dat ongeacht de plek waarop je iemand raakt, de hersens heen en weer schudden. De grootste schade zit vooral aan de andere kant van waar je iemand raakt."

Stormezand stelt dat het probleem bij American Footballers in ieder geval veel groter is dan bij kickboksers. ,,Kickboksers nemen ruim de tijd voor herstel. American Footballers staan een week later alweer op het veld. Dat maakt het probleem pas echt groot."

Bekijk hieronder het hele gevecht.

Volledig scherm
Rico Verhoeven en Jamal Saddik. © ANP