Loek van Mil op archiefbeeld.
Volledig scherm
Loek van Mil op archiefbeeld. © Pro Shots

Honkballer Loek van Mil buiten bewustzijn in natuur gevonden

De Australische politie onderzoekt omstandigheden rond de ziekenhuisopname van honkballer Loek van Mil. De werper van Oranje en de Australische ploeg Brisbane Bandits ligt in kritieke toestand in het hospitaal van Canberra. Hij is inmiddels bij bewustzijn.

De 34-jarige Brabander liep zaterdag ernstig hoofdletsel op bij een - naar nu blijkt - hiking-ongeluk. Dat zegt Mark Ready, eigenaar van de honkbalploeg waar Van Mil voor speelt, tegen Australische media. Zijn toestand is stabiel. Van Mils status verbetert iedere dag en hij mag, als er niks verandert, over een dag of tien het ziekenhuis verlaten.

Quote

Het was kantje boord.

Mark Ready

Van Mil was zaterdag urenlang onbereikbaar voor zijn teamgenoten en management, die steeds nerveuzer werden toen ze de boomlange Nederlander niet te pakken kregen. Later werd de honkballer gevonden door een wandelaar. 

,,Hij heeft een harde klap gemaakt met zijn hoofd op de rotsen en heeft een bloeding in de hersenen gehad", zegt Ready tegen Courier Mail. ,,Hij heeft zo'n 24 uur buiten bewustzijn in de natuur gelegen voordat hij gevonden werd. Het was kantje boord, maar hij is van zeer ernstig gewond naar kritiek maar stabiel gegaan.”

,,Ik zit naast zijn bed en ik heb zijn toestand het afgelopen etmaal flink zien verbeteren. Hij praat weer en het lukte hem zelfs om te lachen en een grapje te maken", zegt de honkbalploegeigenaar. Desondanks zijn de doktoren van Van Mil wel bezorgd om de hersenbloeding en houden ze hem scherp in de gaten.

Hoewel het zou gaan om een ongeluk, onderzoekt de Australische politie wel de omstandigheden rond de ziekenhuisopname van Loek van Mil. Waarom dat is, wil de politie niet zeggen. ,,We doen verder geen uitspraken over deze zaak”, zegt een woordvoerder.

Uitblinken

Loek van Mil
Volledig scherm
Loek van Mil © Arie Bevaart

Van Mil staat onder contract bij de Nederlandse topclub Neptunus, die hij vorig jaar nog de landstitel bezorgde door uit te blinken in de Holland Series tegen Amsterdam.

Van Mil honkbalt sinds 2016 in de wintermaanden ook in Australië. De 2,16 meter lange pitcher speelde eerder in de Verenigde Staten en Japan. Hij pakte twee jaar geleden met Oranje de Europese titel en is op de grote toernooien een vaste waarde in de selectie.

De familie van Van Mil is op weg naar Australië. ,,Wij wensen Loek en zijn familie veel sterkte’', melden Neptunus en de Nederlandse honkbalbond. ,,We zijn allemaal in shock’’, zegt coach Ronald Jaarsma. ,,Honkbal is bijzaak nu en we hopen met zijn allen dat ’ie herstelt.’’

  1. Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Waar het uitstellen van de Olympische Spelen voor veel sporters een dreun was, zorgde het bij Michel Butter voor opluchting. Hij heeft weer kans zich te kwalificeren, nadat hij eerder zijn limietpoging in Rotterdam zag vervliegen. In de hardlooppodcast De Pacer spreken we de marathonloper over de achtbaan die de afgelopen periode is geweest, over het lopen in coronatijd, het nemen van maatregelen voor zijn gezondheid en de olympische droom.