Volledig scherm
Caster Semenya. © Getty Images

IAAF wacht CAS-vonnis af in zaak-Semenya

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft de invoering van nieuwe regelgeving voor de vrouwelijkheidscriteria uitgesteld. Het bestuur wil de uitspraak van het internationaal sporttribunaal CAS afwachten in de zaak die de Zuid-Afrikaanse hardloopster Caster Semenya heeft aangespannen tegen de IAAF.

De mondiale atletiekfederatie wilde per 1 november de omstreden regels voor het zogenoemde hyperandrogenisme gaan toepassen. Na het vonnis van het CAS, dat eind maart wordt verwacht, bekijkt het IAAF-bestuur de zaak opnieuw.

Semenya is tweevoudig olympisch kampioene en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter. De IAAF wil dat ze medicijnen gaat slikken om een lagere testosteronspiegel te krijgen. Volgens de IAAF behoort Semenya tot de atletes die van nature te veel testosteron aanmaken. Ze zou door de spierversterkende werking daarvan onevenredig voordeel hebben ten opzichte van de meeste andere vrouwen, die deze afwijkende waarden niet hebben. De 27-jarige atlete weigert echter op bevel van de IAAF de vereiste middelen tot zich te nemen en hoopt daarbij nu op steun van het CAS.