IJshockeyclubs overwegen emigratie

UpdateTilburg Trappers en Friesland Flyers overwegen om sportieve redenen over te stappen naar de Duitse Oberliga, het derde niveau in Duitsland. Daarover worden gesprekken gevoerd tussen de Nederlandse IJshockey Bond (NIJB) en de Deutsche Eishockey Bund (DEB), zegt directeur Noud van Berkel.

Hij noemt een overstap met ingang van komend seizoen echter 'onwaarschijnlijk'. Er zijn nog tal van organisatorische problemen.

De NIJB zegt begrip te hebben voor de wens van Trappers en Flyers. 'Het zou goed zijn voor het Nederlandse ijshockey dat de betere Nederlandse spelers op een hoger niveau actief zijn', aldus Van Berkel.

Deelname aan de Duitse competitie is sportief en commercieel interessanter en leidt uiteindelijk tot meer media-aandacht, verwacht de ijshockeybond.

Ook in de Duitse media wordt al gesproken over de komst van een Nederlands team in de Oberliga West. Daar circuleert alleen de naam van Tilburg Trappers.

De Nederlandse eredivisie telt nog maar zeven teams, waarvan één Belgische ploeg. HCV Herentals speelt sinds 2012 tegen zes Nederlandse teams. Hijs Hokij verkeert nog in het ongewisse over de toekomst. De club wordt geconfronteerd met een verdubbeling van de ijshuur in De Uithof en zoekt samen met de gemeente Den Haag naar een oplossing.