Volledig scherm
IJshockeypuck. © AFP

IJshockeyinterland Oranje gestaakt vanwege wak in ijs

Het beslissende duel tijdens het eerste olympisch kwalificatietoernooi tussen Nederland en Spanje is zondagavond na de eerste periode afgelast. Het slechte ijs in Barcelona was de spelbreker, want na de eerste periode bleek de ijsbaan onbespeelbaar, onder mer vanwege een wak. De stand was 0-0.

Spanje en Nederland hadden hun eerste twee kwalificatiewedstrijden overtuigend gewonnen van Taiwan en Mexico en de winnaar van het onderonsje van gisteravond zou zich plaatsen voor het volgende kwalificatietoernooi. Na een gelijkopgaande eerste periode (0-0) werd er echter niet meer geijshockeyd. Na een rondje met de ijsdweilmachine ontdekte de organisatie een wak in het zeer slechte ijs.

Het oponthoud duurde ruim twee uur. Uiteindelijk leek het duel om 23.00 uur alsnog hervat te gaan worden, maar de scheidsrechter besloot dat het ijs niet goed genoeg was om verder te spelen.

Dat is het vandaag niet, waardoor er nu drie opties zijn. In januari wordt het duel opnieuw afgewerkt in of Spanje of Nederland. Ook kan de Internationale IJshockeyfederatie een winnaar aanwijzen. Binnen enkele dagen wordt duidelijk hoe deze kwestie wordt afgehandeld.