ap
Volledig scherm
© ap

IJzersterk Noorwegen laat Oranje-handbalsters kansloos

De Nederlandse handbalsters zijn er weer niet in geslaagd 'angstgegner' Noorwegen te verslaan. Oranje boog vanavond heel diep voor de titelverdediger in de halve finales van het wereldkampioenschap in Duitsland. Het team van bondscoach Helle Thomsen verloor in de Hamburg Arena met ontluisterende cijfers: 32-23.

Nabeschouwing

afp
Volledig scherm
© afp

Door Lisette van der Geest

Het grootste verschil tussen de Noren en de Nederlanders werd in de beginfase gemaakt. In de tiende minuut stond het 1-6 en had Nederland belangrijke kansen gemist. Dat verschil werd vervolgens alleen maar groter.

Noorwegen speelde zoals ze het hele WK al spelen: dominant, snel en subliem in de fastbreaks, het onderdeel waarover bondscoach Helle Thomsen een dag eerder al zei: ,,Noorwegen is daarin het beste team ter wereld. Dat maakt onze keepster extra belangrijk."

Thorir Hergeirsson, bondscoach van Noorwegen zei gisteren dat de verhoudingen 50/50 waren. Niets bleek minder waar. Met nog geen twaalf minuten aan speeltijd op de klok had Thomsen haar tweede time-out al aangevraagd. Noorwegen is het betere team, zo vertelde Thomsen een dag eerder al. De regerend wereldkampioen, de Europees kampioen, het team dat olympisch kampioen Rusland in de voorgaande wedstrijd een uiterst pijnlijke nederlaag bezorgde met 34-17. 

ap
Volledig scherm
© ap

Thomsen hoopte dat Nederland aan het begin van de wedstrijd bij zou blijven, zo zei ze eerder. Dan hadden ze een kans.

Het tegenovergestelde gebeurde. Keepster Tess Wester wist met een aantal goede reddingen een hoger doelsaldo bij de Noren te verhinderen. Maar tegen de Noorse handbalsters in vorm, met sterspeelster Nora Mørk in het bijzonder, is weinig te beginnen. De eerste helft eindigde in 10-17. Het aantal schoten op doel bij Wester: 22, tegenover 16 op haar Noorse collega's.

De 11.261 toeschouwers op de bijna volle tribune in de Barclay Arena zagen dat Nederland het onderlinge verschil na de rust meermaals verkleinde tot zes punten. Maar verder dan dat kwam het team van Thomsen niet.

Met nog tien minuten te gaan verslapte Nederland beduidend, het verschil ging naar tien punten, de Noorse toeschouwers gingen staan, klapten en scandeerden 'champione, olé olé'. Of zij gelijk krijgen zal zondag blijken, het optreden tegen Nederland kan in ieder geval alleen maar vertrouwen geven.

De tegenstander van Nederland zondagmiddag (14.30 uur) is de verliezer van het duel tussen Zweden en Frankrijk dat later vanavond wordt gespeeld.

afp
Volledig scherm
© afp
ap
Volledig scherm
© ap

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde WK-droom

Afgelopen! De Nederlandse handbalsters zijn er weer niet in geslaagd ‘angstgegner’ Noorwegen te verslaan. Oranje boog heel diep voor de titelverdediger in de halve finales van het wereldkampioenschap. Het vrouwenteam van bondscoach Helle Thomsen verloor in Hamburg met ontluisterende cijfers: 32-23.

Strijd om brons zondagmiddag

Nog twee minuten! Noorwegen gaat zondagavond voor de vierde keer proberen wereldkampioen te worden. Nederland komt in de strijd om het brons zondagmiddag om 14.30 uur uit tegen Zweden of Frankrijk, die vanavond nog in actie komen.

Oranje heeft het opgegeven. Noorwegen loopt weer verder uit: 20-30! Nog zes minuten!

Nog twaalf minuten

Oranje komt er gewoon niet aan te pas. Met nog twaalf minuten op de klok is de achterstand altijd nog negen treffers: 19-28!

Noorwegen oppermachtig

Oranje speelt beduidend beter na de rust, maar Noorwegen geeft nog steeds geen krimp (17-24).

anp
Volledig scherm
© anp

Time-out

Time-out voor Noorwegen bij 16-22 na een kleine veertig minuten. Oranje speelt een stuk beter, maar de marge van zes, zeven treffers blijft intact.

Marge blijft zeven

Oranje is in elk geval veel beter uit de kleedkamer gekomen, maar de marge na 35 minuten is nog altijd zeven: 13-20.

anp
Volledig scherm
© anp

Tweede helft!

De tweede helft is begonnen bij Nederland-Noorwegen (10-17) in Hamburg. Is Oranje al geknakt of volgt er toch nog een wederopstanding?

Rust!

Rust in Hamburg! Oranje kijkt halverwege tegen een flinke achterstand aan tegen wereldkampioen Noorwegen in de halve finale van het WK (17-10). Wat kan de formatie van Helle Thomsen straks na de rust tegen de ontketende ploeg van de IJslandse Noor Thorir Hergeirsson.

Thorir Hergeirsson.
Volledig scherm
Thorir Hergeirsson. © afp

Noorwegen geeft geen krimp

Kan het toch nog een wedstrijd worden voor Oranje tegen wereldkampioen Noorwegen, die na 27 minuten met 16-9 leidt?

Forse marge

Twintig minuten onderweg en Oranje krijgt iets meer vat op de Noorse hadbalsters, die echter al wel een flinke marge hebben oppgebouwd (6-13).

Dreun op dreun

Het eerste kwart zit erop in Hamburg en Oranje heeft het, zwak uitgedrukt, niet gemakkelijk in de WK halve finale tegen Noorwegen (2-9).

anp
Volledig scherm
© anp

Nu al inhaalrace

Oranje komt er in het eerste kwart niet aan te pas: Noorwegen is ontketend en leidt met 8-2 tegen de vooral offensief kansloze handbalsters. Nederland moet nu al aan een inhaalrace beginnen.

Nora Mørk al drie goals

Helle Thomsen grijpt in met een time-out na de derde treffer van absolute topspeelster Nora Mørk. Noorwegen, dat ook al een zevenmeter gestopt zag worden door Tess Wester, leidt met 5-1.

Op de lat

Er zijn in Hamburg zes minuten gespeeld en de Noorsen schieten uit de startblokken met het bekende hoge tempo. Oranje mist aanvallend nog wat scherpte, onder meer met twee schoten tegen de lat.

Halve finale begonnen!

We zijn begonnen!

Wilhelmus

De volksliederen klinken in Hamburg. We gaan bijna beginnen.

Speaker vergeet Lois

Oei! Bij het voorstellen van de speelsters vergeet de speaker de handbalster in vorm, Lois Abbingh.

'Lastige klus'

Helle Thomsen, voor de camera van Ziggo Sport: ,,We kunnen vanavond verrassen, maar we moeten top zijn vandaag. Het zal op alles aankomen: kwaliteit, vechtlust, maar nogmaals dit wordt een enorm lastige klus tegen een land dat olympisch kampioen Rusland in de halve finale een pak slaag gaf.''

Helle Thomsen.
Volledig scherm
Helle Thomsen. © epa
laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Helle Thomsen.
Volledig scherm
Helle Thomsen. © anp

De Noorse ploeg is de schrik van Oranje. Het Nederlands team haalde de afgelopen drie titeltoernooien de laatste vier en telkens versperde Noorwegen de weg naar succes.

Op het WK van 2015 en het EK van 2016 won de Scandinavische ploeg de finale van Nederland en was zilver de alsnog bijzondere beloning, op de Olympische Spelen van Rio van 2016 kaapte Noorwegen het brons weg in de troostfinale.

Bondscoach Helle Thomsen van de Nederlandse ploeg weet dat het ijzersterke Noorwegen favoriet is in de halve finale, maar weigert bij voorbaat haar meiden af te schrijven. ,,We hebben dit WK nog niet laten zien wat we kunnen en het beste komt hopelijk tegen Noorwegen.''