Imposante Barney tegen angstgegner Taylor in halve finale

UpdateRaymond van Barneveld heeft zich vrijdag op imposante wijze geplaatst voor de halve finales van het WK darts. De Hagenaar was in Londen met 5-1 veel te sterk voor de Australiër Simon Whitlock. In de halve eindstrijd wacht topfavoriet Phil Taylor.

Nabeschouwing

'Barney', slechts als dertiende geplaatst, stond bij tijd en wijlen geweldig te gooien. Op een mindere fase in de derde set na, was Van Barneveld de gehele partij de betere. Nadat hij de vijfde set had gewonnen, was het verzet van de Australiër met de lange sik gebroken.

In de halve finales wacht Phil Taylor. De grote favoriet rekende eenvoudig af met Andy Hamilton, de verliezend finalist van vorig jaar. 'The Power' won met 5-0.

Van Barneveld sprak meteen na zijn zege op Whitlock zijn voorkeur uit om tegen de veelvoudig wereldkampioen te gooien. 'Ik wil graag tegen Phil spelen. Hij is overduidelijk een geweldige speler, maar ik ben niet bang voor hem', zei hij.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten
Belangrijk

Zesde set: 3-0

Wát een wedstrijd, we zitten al op twintig 180'ers. Toch een ruime voorsprong voor Van Barneveld, die het verschil maakt op de beslissende momenten. Na een superleg, met voor beide mannen kansen op een 9-darter, gooit Barney een prima 91-finish en breekt hij Whitlock. Nog maar één leg en de halve finale is een feit! En hij doet het! Dubbel 16 is in één keer raak. Van Barneveld is in deze vorm dé topfavoriet voor het goud in Alexandra Palace.

Belangrijk

Vijfde set: 3-2

Van Barneveld en Whitlock maken geen fout aan het begin van de vijfde set. Dat is in het voordeel van de Australiër, omdat hij de set mocht beginnen. Het komt opnieuw aan op een vijfde en beslissende leg. Barney heeft een break nodig en doet het! 156 is nog net te veel, maar daarna benut de Zuid-Hollander wel dubbel 4! Het wordt 4-1 in sets en hij heeft nog maar één set nodig voor een plek bij de laatste vier in Londen, de halve finale op het wereldkampioenschap.

Belangrijk

Vierde set: 3-2

Whitlock breekt Van Barneveld aan het begin van de vierde set en lijkt de wedstrijd volledig om te draaien. Dan deelt Barney een dreun uit met een 112-finish! Hij breekt terug en behoudt vervolgens zijn eigen leg. De druk ligt weer op de schouders van Whitlock, die de Hagenaar voorblijft en er 2-2 van maakt. Elke treble telt nu! Kan Van Barneveld de vierde set naar zich toetrekken? Ja! Barney gooit 86 uit en komt op 3-1 voor in sets!

Belangrijk

Derde set: 2-3

Whitlock heeft pas verloren als de laatste pijl gegooid is, zo luidt een oud Chinees spreekwoord. Onverstoord gooit de Australiër, ook nog altijd op een mooie 100 gemiddeld, door in de derde set. Hij wint de eerste leg met prima scores. Beide heren behouden deze set hij leg, waardoor het op een beslissende vijfde leg aankomt. Als Barney in die leg achterblijft en ook een kansje op 170 niet uitgooit, gooit Whitlock wel dubbel vier uit. Hij komt terug tot 2-1 in sets.

Belangrijk

Tweede set: 3-0

Van Barneveld dendert door in de tweede set. Hij behoudt zijn leg met een 11-darter en heeft een prachtige 106 gemiddeld op dit moment en gooit daarna een 135-finish (!). De zaal gaat op de banken, wát een leg. Barney wint vervolgens opnieuw zijn eigen leg en komt op een 2-0 voorsprong in sets.

Belangrijk

Eerste set: 3-1

Van Barneveld vindt gelijk de trebles in de eerste leg en gooit de eerste dubbel uit: zijn favoriete 16. De eerste break is een feit! In de opvolgende leg laat Barney zijn eerste kans op dezelfde dubbel liggen, waarna Whitlock gelijk toeslaat door 116 uit te gooien. Van Barneveld, alweer op drie 180'ers, breekt de volgende leg opnieuw door zijn tweede kans op de dubbel (10) te benutten. Als Whitlock in de volgende leg de bull mist, is Van Barneveld er als de kippen bij: via dubbel 18 pakt de vijfvoudig wereldkampioen de eerste set!

Belangrijk

Eye of the Tiger

Van Barneveld komt op met zijn vertrouwde nummer Eye of the Tiger. Natuurlijk luid toegejuichd door de Britten in de zaal. Barney is al jarenlang de populairste Nederlander in de dartwereld. Even later, als Whitlock met Down Under is opgekomen, klinkt het 'Barney Army' in de volgepropte zaal.

Belangrijk

Supervorm

De Hagenaar, in een geweldige vorm, treft in de kwartfinale de Australische nummer vier van de wereld Simon Whitlock. Van Barneveld heeft dit toernooi een geweldig check-out-percentage van 48%, waarmee hij alleen de beste darter ooit Phil Taylor (50) boven zich moet dulden. Ook het gemiddelde van Barney is prima: 97.32.

Belangrijk

Goedenavond!

Welkom in het liveblog darts van vrijdag 28 december. We maken ons op voor een geweldige avond darts. Raymond van Barneveld heeft voor het eerst sinds 2009 uitzicht op de WK-finale.

geen oudere berichten