Volledig scherm
IOC-lid John Coates. © REUTERS

IOC overvalt Tokio met verplaatsen olympische marathon naar Sapporo

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de organisatie van de Olympische Spelen van Tokio in 2020 nogal overvallen met het plan de marathon te verhuizen van Tokio naar Sapporo. Tokio-baas Yoshiro Mori heeft bedenktijd gevraagd om het plan te bestuderen en te bespreken met het IOC.

Vanuit de olympische beweging is al een excuus gekomen. ,,We hebben begrepen dat Tokio nogal verrast was door onze aankondiging en dat begrijp ik”, zei IOC-lid John Coates tegen persbureau Kyodo. “Maar we moeten het probleem nu wel aanpakken.”

De benauwende hitte in augustus in Tokio - gemiddeld 31 graden en hoge luchtvochtigheid - is voor het IOC de reden de marathon en het snelwandelen te verplaatsen naar Sapporo. In die stad, waar in 1972 de Winterspelen werden afgewerkt, is het in de zomer gemiddeld 5 tot 6 graden koeler dan in de 800 kilometer zuidelijker gelegen hoofdstad van Japan. ,,Het is een stuk gezonder voor de atleten”, aldus Coates.

De ervaringen bij de afgelopen WK atletiek in Doha hebben een rol gespeeld bij het IOC om een koeler klimaat te zoeken voor met name de marathon en de 50 kilometer snelwandelen. In Doha waren de starttijden vanwege de hitte al verplaatst naar middernacht, maar vooral de marathon voor vrouwen werd alsnog een martelgang. Bijna de helft viel uit als gevolg van de oververhitting. ,,Dat heeft onze zorgen aangewakkerd voor Tokio, waar de omstandigheden vergelijkbaar zijn. We willen dat de atleten de kans krijgen op hun best te presteren en dat lijkt daar niet mogelijk”, aldus Coates.

In Tokio staat de marathon voor de vrouwen gepland op 2 augustus en die voor de mannen op 9 augustus. Vanwege de verwachte warmte is in Japan de starttijd juist vervroegd naar 6 uur in de morgen.