Volledig scherm
© AFP

IOC pakt Cubaanse discuswerpster zilver af

De Cubaanse discuswerpster Yarelys Barrios moet haar zilveren medaille inleveren die zij op de Olympische Spelen in Peking 2008 veroverde. Het Internationaal Olymisch Comité meldde donderdag dat de 33-jarige atlete bij een dopingcontrole van bewaarde urinestalen positief is getest op een verboden middel. Ze is om die reden alsnog gediskwalificeerd.

Ook de Qatarese atleet Samuel Adelebari Francis is bij een hertest alsnog betrapt op doping bij de Spelen in Peking. Hij is uit de uitslag van de 100 meter, waarop hij als zestiende eindigde, geschrapt.

Bij de recente hertesten van urinestalen die zijn afgenomen bij de Spelen van Peking 2008 en Londen 2012, waarbij het IOC gebruikmaakt van nieuwe methoden om verboden middelen te ontdekken, zijn 98 atleten alsnog betrapt op dopegebruik.

Het IOC diskwalificeerde woensdag ook al zes sporters die alsnog positief waren bevonden, onder wie drie medaillewinnaars uit Rusland. De Russische kogelstootster Evgenia Kolodko moest eerder al haar zilveren medaille van de Olympische Spelen van Londen 2012 teruggeven.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. De onmogelijke keuze: wie is de beste sporter van de wereld?
    Laureus Awards

    De onmogelij­ke keuze: wie is de beste sporter van de wereld?

    LeBron James of Eliud Kipchoge? Of misschien toch Lewis Hamilton. In Nederland is het elk jaar al lastig om bij het Sportgala de beste sporter van het land te bepalen, vanavond wordt in Monaco, in een setting met hoog glamourgehalte, de prijs voor beste sporter ter wereld uitgereikt: de Laureus Award. Een prijsuitreiking voor de bekendste sporters ter wereld, die wordt beschreven als ‘de Oscars van de sportwereld.’