Volledig scherm
© afp

IOC zet honkbal terug op olympisch programma

UpdateHet IOC heeft woensdag voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio zes sporten aan het het programma toegevoegd. Honkbal (mannen), zeer populair in Japan, en softbal (vrouwen) keren terug. Het congres stemde ook unaniem in met de toelating van surfen (op golven), skateboarden, karate en sportklimmen.

Het bestuur van de olympische koepel had deze takken van sport in juni gepresenteerd vooral ook met de bedoeling een jonger publiek te interesseren. In die doelgroep mogen spektakelsporten als skateboarden en surfen zich, ook in Nederland, verheugen in een sterk groeiende belangstelling. Daarnaast maakt de introductie ervan de weg vrij voor nieuwe sponsors.

Volgens de aangepaste regels kunnen de OS-organisaties zelf kiezen welke sporten ze graag voor één keer willen toevoegen aan de 28 die al op het programma staan. Honkbal kwam dan ook allesbehalve onverwacht. ,,Deze historische beslissing van het IOC is een 'homerun' voor de Spelen, onze sport en Tokio 2020'', jubelde Riccardo Fraccari, de voorzitter van de internationale honk- en softbalfederatie. ,,Dit wordt het best bekeken, beschreven en boeiendste toernooi van onze internationale sport ooit. Het is een uitgelezen kans te bewijzen dat we ook in de toekomst op de Spelen thuishoren.''

Volgens Franco Carraro, de voorzitter van de IOC programmacommissie, is het nog onduidelijk of over vier jaar de profs uit de Amerikaanse Major League meedoen. Daarvan zal onder meer afhangen of het bij een eenmalige rentree blijft. Na Peking 2008 ontbraken honkballers en softbalsters op het olympisch podium.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement