Volledig scherm
Dick Jaspers in actie op archiefbeeld. © McCreery/Erika Honostroza

Jaspers grijpt in zenuwslopende verlenging vierde wereldtitel

Het hele jaar worstelde Dick Jaspers al met zijn vorm. Drie keer werd hij zelfs uitgeschakeld in de eerste ronde van een wereldbekertoernooi. Maar op het moment suprême hervond de kopman van HCR Prinsen in Haarlo tijdens het WK in Caïro zijn vorm. Zaterdagavond bekroonde Jaspers, na een heuse verlenging tegen de Fransman Bury, zijn uitstekende toernooi met zijn vierde wereldtitel.

Op een stand van 40-36 leek de partij gespeeld, nadat de Brabander een ruime voorsprong verspeelde. Jaspers legde de benodigde vier caramboles op tafel, en maakte er in de verlenging nog eens drie: 3-2. Jaspers werd na zeven jaar (Lima, 2011) weer eens ‘s werelds beste. Liefst achttien jaar geleden (Saint-Etienne, 2000) greep hij die titel voor het eerst.

Lucratieve toernooien

Jaspers, die met een paar spelers heerste, liet de laatste jaren tekenen van verval zien. De biljarter zei vorig seizoen dat hij vond dat hij teveel speelde, op zijn gemak trainen kon hij door de uitpuilende kalender met lucratieve toernooien in Korea amper.

In Egypte stond er de afgelopen week plots de oude Jaspers, die in iedere partij om en nabij de twee caramboles per beurt maakte en geen partij verloor. Aan zijn normale niveau kunnen zelfs internationaal maar weinig spelers tippen. Zelfs een verlenging weerhield hem uiteindelijk niet van de titel.