Volledig scherm
Raymond van Barneveld, in 1999 als winnaar van de Embassy. © anp

Kans groot dat BBC dartsmonument nek omdraait

Binnen twee weken werd twee keer een wereldkampioen darts gehuldigd. Vorige week bij de PDC, zondagavond bij de BDO. Twee bonden, twee werelden. Oud tegen nieuw.

Volledig scherm
© PRO SHOTS

Twee kampioenen
Scott Waites won gisteravond het WK darts van de BDO, de British Darts Organisation. En vorig week deed Gary Anderson hetzelfde, maar dan het WK van de PDC, de Professional Darts Corporation. Wie is nou de echte kampioen? Het antwoord is simpel: de PDC heeft de beste darters en het meeste prijzengeld. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Volledig scherm
Jelle Klaasen na zijn zege op de Embassy in 2006. © PRO SHOTS

Historie
Darts brak in 1978 door naar een groter publiek toen de Britse bond met het WK begon. De BBC stapte er in en vanaf die tijd ging het prijzengeld elk jaar flink omhoog. De eerste kampioen, Welshman Leighton Rees, verdiende 10.500 Britse pond met zijn titel. En nog geen twaalf jaar later, in 1990, pakte Phil Taylor tien keer zoveel. In die tijd groeide ook de Nederlandse interesse voor het spel. Met name in Den Haag waar de BBC op de televisie was te ontvangen. Het was ook de tijd dat er nog gedronken en gerookt mocht worden op het podium. Topdarters als Eric Bristow, John Lowe, Bob Anderson en Jocky Wilson weten daar alles van.

Volledig scherm
Phil Taylor. © Getty

Breuk
Er was al jaren onrust onder de topspelers over de inkomsten en de sponsormogelijkheden en in 1993 leidde dat definitief tot een breuk. Zestien topspelers, onder wie Phil Taylor, scheidden zich af van de BDO,  begonnen hun eigen bond en organiseerden toernooien. TV-zender Sky Sports kwam erbij als tv-partner. In 1994 werd Dennis Priestley de eerste wereldkampioen van 'de andere bond'. De vertrokken rebellen werden geschorst voor de toernooien van de BDO. Die ban werd pas jaren later opgeheven.

Volledig scherm
Raymond van Barneveld. © PRO SHOTS

Groter
Toch duurde het nog jaren voordat het WK van de PDC leidend zou worden. Zeker in Nederland was er door de successen van Raymond van Barneveld meer belangstelling voor de Embassy, zoals het toernooi toen in de volksmond heette, vernoemd naar de sigarettensponsor. Pas in 2002 was er bij de PDC voor het eerst meer geld te verdienen dan op Lakeside. Sindsdien gaat het bergafwaarts met wat ooit het Wimbledon van het darts was en stapten steeds meer toppers over naar de PDC. In 2006 nam ook Van Barneveld de wijk naar de 'concurrent', een jaar later gevolgd door Michael van Gerwen die bij zijn enige deelname aan het WK van de BDO (2007) overigens strandde in de eerste ronde.

Volledig scherm
Gary Anderson © PRO SHOTS

Niveauverschil
Het WK van de PDC is inmiddels het toonaangevende WK. Nagenoeg alle topdarters in de wereld nemen er aan deel. Het niveauverschil is te groot geworden. Dit jaar kwam BDO-winnaar Scott Waites in de finale niet verder dan een gemiddelde van 87.54 met drie pijlen. Terwijl PDC-wereldkampioen Gary Anderson 99.26 liet noteren. Ook met het prijzengeld worden de verschillen steeds groter. De PDC betaalt de wereldkampioen volgend jaar bijna 5 ton, bij de BDO is dat een ton minder. En hilarisch dieptepunt bij de BDO was dit jaar wel de driemaal triple 1 die werd gegooid.

Volledig scherm
© anp

BBC
Het WK van de BDO is verworden tot een toernooi van jong talent en oud-gedienden, als opstapje voor de PDC. En het wordt wellicht nog erger. Dit jaar lopen de tv-rechten af en de kans is groot dat de BBC, die flink moet bezuinigen, na 38 jaar stopt met het WK darts.