Volledig scherm
Sanne Keizer (links) en Madelein Meppelink. © ANP

Keizer en Meppelink: Ervaring en ambitie op EK

Vol ambitie keert beachvolleybalster Sanne Keizer met haar nieuwe partner Madelein Meppelink terug op het EK beachvolleybal in eigen land. Het duo begint morgen aan de groepsfase van het EK in Rotterdam met de wedstrijd tegen het Slowaakse koppel Andrea Strbova/Natalia Dubovcova.

Keizer won in 2012 in Scheveningen met Marleen van Iersel de Europese titel. In 2013 zette ze een punt achter haar topsportcarrière. Nadat ze vorig jaar zomer al een gelegenheidsduo vormde met Meppelink, besloot ze in het najaar haar comeback te maken.

Quote

Als we een constant niveau kunnen halen, is halve finale realis­tisch.

Sanne Keizer

,,Ik heb alleen naar goede ervaringen aan een EK in eigen land'', geeft de 33-jarige beachvolleybalster toe. ,,Maar het is nu heel anders. De vorige keer was ik een blokker en nu ben ik een verdediger. Ook is dit een ander soort toernooi met vier speelsteden." Keizer en Meppelink spelen deze week hun groepswedstrijden in het stadion naast de SS Rotterdam in de Maasstad.

Het duo speelt pas sinds dit jaar voor vast samen en beiden weten dat het tijd kost om ingespeeld te raken. ,,Communicatie is de sleutel'', zegt Meppelink. ,,Je hebt tussen de punten maar twaalf seconden om essentiële informatie met elkaar te delen. In het begin hadden we nog veel woorden nodig, nu lukt iets soms al zonder woorden.''

Het duo merkt dat de stijgende lijn er is en heeft voor het EK het behalen van de halve finales tot doel gesteld. ,,Soms is een doelstelling ambitieus en soms haalbaar. Dat wisselt nog een beetje'', zegt Keizer. ,,Als we een constant niveau kunnen halen, is het realistisch. We zullen teleurgesteld zijn als we onze doelstelling niet halen. Anderzijds weten we allebei als ervaren topsporter dat er nieuwe doelstellingen komen die we dan weer willen halen."

Volledig scherm
Sanne Keizer. © ANP

Toen het WK in 2015 in Nederland plaatsvond maakte Keizer dat alleen als toeschouwer mee. ,,Ik was ontzettend trots dat dat mijn sport was, maar het is toch anders als je niet zelf mee mag doen", vertelt ze. Meppelink: ,,Ik stond gelukkig wel op het veld en we horen nog van veel spelers hoe mooi dat was. We hopen dat het EK eenzelfde gevoel geeft."

Met alle ervaring die beide speelsters hebben, Meppelink werd in 2014 met van Iersel Europees kampioen, zien ze het spelen in eigen land alleen maar als een voordeel. Keizer: ,,Ik vind het juist leuk dat je de favoriet in het stadion bent. Dat geeft alleen maar een boost.''