Volledig scherm
© REUTERS

Keniaanse atleet positief getest bij marathon van Rotterdam

De Keniaanse atleet Samuel Kalalei is voor vier jaar geschorst na een positieve dopingtest bij de marathon van Rotterdam. De 23-jarige Kalalei kwam op 8 april als zevende over de finish op de Coolsingel in een persoonlijk record van 2.10.44. Hij testte daarna echter positief op epo.

Kalalei, die in november vorig jaar de marathon van Athene won, heeft geen verklaring gegeven voor zijn positieve test. Hij reageerde ook niet op mails en telefoontjes van de zogeheten integriteitsunit van de atletiek, de AIU. Het levert hem nu een schorsing op van vier jaar. Al zijn resultaten sinds de marathon van Rotterdam worden geschrapt.

De afgelopen maanden zijn heel wat Keniaanse hardlopers betrapt op doping, onder wie een olympisch en wereldkampioen. Asbel Kiprop, die in 2008 goud pakte op de 1500 meter bij de Spelen van Peking en drie keer wereldkampioen werd, testte ook positief op epo.

  1. De onmogelijke keuze: wie is de beste sporter van de wereld?
    Laureus Awards

    De onmogelij­ke keuze: wie is de beste sporter van de wereld?

    LeBron James of Eliud Kipchoge? Of misschien toch Lewis Hamilton. In Nederland is het elk jaar al lastig om bij het Sportgala de beste sporter van het land te bepalen, vanavond wordt in Monaco, in een setting met hoog glamourgehalte, de prijs voor beste sporter ter wereld uitgereikt: de Laureus Award. Een prijsuitreiking voor de bekendste sporters ter wereld, die wordt beschreven als ‘de Oscars van de sportwereld.’