Volledig scherm
Kira Toussaint © Getty Images

Kira Toussaint positief getest op doping

Zwemster Kira Toussaint is bij wereldbekerwedstrijden in Peking begin november positief getest op doping. Bij de 24-jarige zwemster werden sporen van het verboden middel tulobuterol aangetroffen. Dat is een medicijn tegen astma. 

Ook de contra-expertise leverde een positief resultaat op. Toussaint zelf houdt vol onschuldig te zijn. ,,Het is voor mij volledig onbekend hoe deze stof in mijn lichaam terecht is gekomen’', zegt ze in een via zwembond KNZB verspreide reactie.

Toussaint sloeg het WK kortebaan over door ‘ziekte', zo werd gecommuniceerd. In werkelijkheid had ze net te horen gekregen dat ze positief had getest. De Amsterdamse gold bij het WK als een van de favorieten bij de rugslagonderdelen.

Ze baalt dat ze niet kon strijden voor goud. “Ook vind ik het verschrikkelijk dat ik niet eerlijk kon vertellen waarom ik niet kon deelnemen aan het WK. De afgelopen weken waren een nachtmerrie voor mij, vooral toen het WK nog bezig was.”

,,Zelf sta ik 100 procent voor een schone sport. Nog nooit in mijn leven ben ik in aanraking geweest met doping, of heb ik doping gebruikt. Ik ben altijd heel erg fel geweest in discussies over doping. Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik dit middel niet bewust heb genomen’', aldus Toussaint. ,,Zelf heb ik astma en ik gebruik andere, toegestane medicatie.’’