Volledig scherm
Rachel Klamer. © ANP

Klamer mikt op podium in Rotterdam: 'Ga vooral genieten'

Triatlete Rachel Klamer wil zaterdag vlammen tijdens de grote finale van de World Series in Rotterdam. Ze gaat op het parcours in het hartje van de havenstad voor het podium, maar is voorzichtig. ,,Het is me tot nog toe pas één keer gelukt bij de eerste drie te eindigen'', zegt de nummer 10 van de Olympische Spelen in Rio.

Quote

Ik ga vooral ook genieten.

Rachel Klamer

De 26-jarige Klamer bivakkeert al een aantal jaren bij de beste triatletes van de wereld op de olympische afstand (1,5 km zwemmen - 40 km fietsen - 10 km hardlopen). Ze presteert dit seizoen constant; in de zes wedstrijden waar ze van start ging, eindigde ze vier keer bij de eerste tien. Het leverde haar tot nu toe in de tussenstand van het WK de zesde plaats op.

,,Het is lastig mijn kansen in te schatten. Ik heb een tijdje geen wedstrijden gedaan en ik weet niet goed hoe anderen ervoor staan. Ik ga vooral ook genieten. Het is geweldig om in je eigen land aan een WK mee te doen'', aldus de Beuningse, die in 2013 de Europese titel veroverde.

Enige Nederlandse

Klamer is de enige Nederlandse in het eliteveld bij de vrouwen. Maaike Caelers leverde haar startbewijs in. De Limburgse voelt zich niet goed genoeg om het tegen de wereldtop op te nemen.

Flora Duffy heeft goede kansen om haar titel in Rotterdam te prolongeren. De triatlete uit Bermuda won dit seizoen de WK-wedstrijden in Yokohama, Leeds, Hamburg, Edmonton en Stockholm en heeft zaterdag aan de zevende plaats genoeg om wereldkampioene te worden.

Marco van der Stel is de enige Nederlander bij de mannen. Hij is nog niet tot een topklassering gekomen en zal vooral zichzelf willen overtreffen in zijn geboortestad. De Spanjaard Mario Mola leidt in de tussenstand en voor hem volstaat de vijfde plaats om opnieuw wereldkampioen te worden.