Klimbond blij met plek op olympisch programma

De vlag ging maandag uit bij de nationale klimbond nadat het goede nieuws uit Tokio Woerden had bereikt. De Japanners hebben sportklimmen op het programma van de Olympische Spelen van 2020 gezet.

,,We hebben nu een mooi ijkpunt, een zichtbaar evenement om ook voor het grote publiek te groeien van een leuke activiteit naar een serieuze sport', reageerde bondsdirecteur Robin Baks van de NKBV verheugd.

Aukje van Weert begeleidt als trainer/coach de selectie van Jong Oranje, de groep die over vijf jaar de olympische sporters moet leveren. ,,Voor de Spelen kijken we nu naar sporters vanaf geboortejaar 2002 en ouder. Met Jong Oranje hebben we dit jaar bij internationale wedstrijden finaleplaatsen behaald. Bij de groep daar net onder, de 12- tot 14-jarigen, ook.'

Vanaf 2020 mag het gastland vijf extra sporten aan het olympisch programma toevoegen. Behalve sportklimmen gaat het in Tokio om honk- en softbal, karate, skateboarden en golfsurfen. Het IOC-congres moet de plannen formeel nog goedkeuren maar op het bondsbureau van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging wordt vooral gewacht op de keuze van disciplines.

Het klimmen kent de takken lead, boulder en speed. Baks: ,,Lead is de klassieke vorm: een lange technische route naar zo'n twintig meter hoogte waarin het erom gaan wie het verste komt. Bij boulder gaat het om kortere routes zonder touw en gordel waarbij de klimmer met de voeten maximaal drie meter van de grond komt. Het zijn de disciplines waarin wij actief zijn en wereldwijd als land rond plaats tien staan."

Twee van de drie disciplines worden gekozen waarbij speed dus niet de Nederlandse voorkeur heeft. Al oogt het spectaculair met twee klimmers naast elkaar die zo snel mogelijk naar boven klimmen. Baks: ,,Het is de honderd meter hardlopen van het klimmen."

Jonge sport
Bij de verdeling van de gelden door NOC*NSF viel de klimbond eind 2012 buiten de boot. ,,Daar ben ik nog steeds chagrijnig over', vertelt Baks. ,,Er werd een behoorlijke deuk in ons investeringsplan geslagen.' Onterecht, vinden ze in Woerden. De nog jonge sport is volop in ontwikkeling maar kon nog weinig resultaten overleggen.

Dat kan en moet anders, klinkt het in koor. ,,Iedere sport heeft helden nodig. Een topprestatie op de Spelen is daarbij ook goed voor de ontwikkeling in de breedte', stelt Baks. Van Weert is optimistisch: ,,Klimmers zijn op hun sterkst als ze tussen de 16 en 25 jaar oud zijn. We beschikken nu over een aantal oersterke jeugdklimmers. Dat belooft wat voor 2020."