Klucht rond nieuwe voorzitter KNZB

De verkiezing van de nieuwe voorzitter van zwembond KNZB leek een abc’tje, maar is kort voor de Algemene Ledenvergadering van zaterdag veranderd in een klucht. Terwijl het bestuur van de KNZB de huidige vicevoorzitter Michel Bezuijen voordraagt, zijn verenigingen op het laatste moment met een tegenkandidaat op de proppen gekomen.

Door Natasja Weber

Het Eindhovense PSV, GZC Donk uit Gouda en ZPC Amersfoort hebben onlangs Marius van Zeijts bij de KNZB voorgedragen als opvolger van Erik van Heijningen die na zestien jaar afscheid neemt. Inmiddels roepen ook diverse regiobesturen hun leden op om voor Van Zeijts te stemmen, zoals de KNZB Regio Zuid. 

,,Beide kandidaten hebben sterke punten maar voor ons weegt het zwaar dat Van Zeijts (59) binnenkort met pensioen gaat. Hij kan dus veel tijd besteden aan zijn rol als voorzitter”, zegt Henk ten Voorde, voorzitter van de Regio Zuid. Bezuijen (50) heeft als burgemeester van Rijswijk een drukke baan.

Verder vindt de Regio Zuid het een voordeel dat Van Zeijts een verenigingsmens is en dat hij blanco binnenkomt. ,,Hij heeft de afgelopen jaren in het buitenland gewoond en is ook niet betrokken geweest bij het huidige beleid en bestaande problemen.”

Van Zeijts is erevoorzitter van ZPC Amersfoort en heeft een lange maatschappelijke carrière achter de rug bij Defensie. Hij had zelf ook gesolliciteerd op de functie van voorzitter en behoorde tot de laatste drie kandidaten.

Regiovoorzitter Ten Voorde: ,,We hebben binnen de statutaire regels gehandeld. De KNZB is een democratische vereniging dus het is zaterdag aan de leden om een keuze te maken tussen de twee kandidaten.”

Volledig scherm
Michel Bezuijen op archiefbeeld. © ANP