Koepka weer de beste op PGA Championship, Luiten niet tevreden

samenvattingVoor het tweede jaar op rij heeft de Amerikaanse golfer Brooks Koepka het PGA Championship gewonnen. De 29-jarige Koepka maakte het tijdens de slotronde zelf nog even spannend, maar zijn voorsprong was groot genoeg om de tweede major van het jaar opnieuw te winnen. Hij hield landgenoot Dustin Johnson twee slagen achter zich en nam tevens de eerste plaats op de wereldranglijst van hem over.

,,Ik was niet nerveus, maar wel even in shock door wat er allemaal gebeurde’', zei Koepka, die vooral dankzij twee formidabele rondes aan het begin van het toernooi (63 en 65 slagen) een grote voorsprong had opgebouwd. De titelverdediger ging met een marge van zeven slagen de slotronde in.

Koepka leek onbedreigd op de zege af te stevenen, tot hij vanaf de elfde hole ineens vier bogeys op rij moest invullen op zijn scorekaart. ,,Het hielp toen ik op de veertiende hole het publiek ‘D.J.’ hoorde roepen’', zei Koepka, doelend op zijn rivaal Johnson. ,,Dat was waarschijnlijk het beste wat me kon overkomen. Daardoor kreeg ik mijn focus terug.’' De Amerikaan herpakte zich net op tijd en stelde zijn vierde majorzege veilig. In 2017 en 2018 won hij de US Open.

Johnson moest weer genoegen nemen met de tweede plaats. De 34-jarige Amerikaan eindigde eerder dit jaar ook als (gedeeld) tweede op de Masters, gewonnen door Tiger Woods. Johnson is nu op alle majors een keer tweede geworden. Eén keer mocht hij de hoofdprijs in ontvangst nemen, bij de US Open van 2016.

Joost Luiten sloot het PGA Championship af met een ronde van 70 slagen (par). Het betekende na twee rondes van 72 en een 77'er zijn beste prestatie deze week op de lastige Black Course van Bethpage, nabij New York. Luiten eindigde op de gedeelde 64ste plaats. ,,Daarmee kan ik natuurlijk niet tevreden zijn, maar ik heb in een major wel weer het weekend gehaald’', aldus de Rotterdammer, die in de Verenigde Staten blijft om mee te doen aan The Memorial van gastheer Jack .

Volledig scherm
Brooks Koepka. © AP