Volledig scherm
© anp

Kogelstoter Smith haakt af voor EK indoor

ARNHEM - Kogelstoter Rutger Smith heeft zich vandaag afgemeld voor de Europese indoorkampioenschappen, die vrijdag in Parijs beginnen. Smith liep vrijdag in de training een blessure op aan de rechter borstspier.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© ANP

In overleg met sportarts Peter Vergouwen en zijn trainer Gert Damkat zette Smith een streep door zijn eerste optreden op een internationaal titeltoernooi sinds de Olympische Spelen van Peking (2008).

,,De blessure blijkt niet ernstig te zijn, maar ik loop wel het risico op een ernstiger blessure als ik ermee blijf kogelstoten'', liet Smith maandagmiddag weten. De pijnlijke borstspier zit aan de aan de kant van stootarm. ,,Het betekent dat ik niet optimaal kan kogelstoten. Vergouwen verwacht dat ik over twee weken hersteld kan zijn. Ik baal natuurlijk, want ik had me willen laten zien in Parijs.''

Smith keerde in februari terug op de atletiekbaan. Zijn laatste wedstrijd dateerde van kort na de Olympische Spelen in Peking, zo'n tweeënhalf jaar eerder. Blessures en privé-omstandigheden wierpen hem de afgelopen periode ver terug. Bij zijn rentree in wedstrijdverband haalde hij twee weken geleden bij de Nederlandse kampioenschappen indoor met zijn eerste stoot direct de limiet voor Parijs.

De blessure is een tegenvaller voor hem. ,,Het ging zo goed vrijdag in de training. Dat is extra zuur. Ik ben er echter lang genoeg uit geweest om te weten dat ik nu geen extra risico's moet lopen, wat het zomerseizoen in gevaar kan brengen.''

Als Vergouwen goed zit met zijn verwachting, kan Smith op 19 en 20 maart weer meedoen aan de Winter Throwing Challenge in Sofia. ,,En in april ga ik op trainingsstage naar San Diego waar ik aan een aantal discuswedstrijden ga meedoen. Ik hoop in Sofia en San Diego al nominaties voor de Olympische Spelen in Londen te behalen.'' (ANP)

Veertien atleten naar EK indoor
De Nederlandse atletiekploeg voor de Europese indoorkampioenschappen in Parijs bestaat uit veertien atleten. De Atletiekunie maakte de namen van de deelnemers vandaag bekend. Aanvankelijk zouden vijftien atleten naar Parijs vertrekken, maar maandagmiddag haakte kogelstoter Rutger Smith geblesseerd af. Daardoor gaan er nu twaalf mannen en twee vrouwen naar de Franse hoofdstad. Speerpunt is meerkamper Eelco Sintnicolaas, die vorig jaar bij de EK outdoor in Barcelona zilver veroverde op de tienkamp. Hij geldt in Parijs, waar het evenement vrijdag begint, als medaillekandidaat op de zevenkamp. De Nederlandse ploeg bestaat uit: Mannen: Brian Mariano (60 m), Patrick van Luijk (60 m), Eelco Sintnicolaas (zevenkamp), Ingmar Vos (zevenkamp), Ate van der Burgt (1500 m), René Stokvis (1500 m), Wouter de Boer (1500 m), Youssef El Rhalfioui (4x400 m), Bjorn Blauwhof (4x400 m), Joeri Moerman (4x400 m), Niels van Dijk (4x400 m), Daniël Franken (reserve 4x400m). Vrouwen: Dafne Schippers (60 m), Remona Fransen (vijfkamp).