Volledig scherm
© Gerard Burgers

Li Jiao stopt als bondscoach en gaat terug naar China

Li Jiao stopt als bondscoach van de Nederlandse tafeltennissters. De 45-jarige Jiao keert terug naar China, omdat ze meer tijd met haar man en familie wil doorbrengen. ,,Mijn leven zal zich meer in China en Azië gaan afspelen en minder in Nederland'', zei de geboren Chinese.

Jiao verliet in 1999 haar vaderland en ging bij DOV uit Heerhugowaard tafeltennissen. Vijf jaar later kreeg ze een Nederlands paspoort en kon ze voor Oranje uitkomen. Jiao deed namens Nederland mee aan de Olympische Spelen van 2008 (Peking), 2012 (Londen) en 2016 (Rio de Janeiro). In Londen haalde ze de kwartfinales.

Jiao werd onder meer twee keer individueel Europees kampioene en won vier keer de Europese Top 12. Ze werd vorig jaar bondscoach van de tafeltennissters, nadat ze eerder de mannenploeg onder haar hoede had gehad. Jiao volgde Elena Timina op als bondscoach van de vrouwen. Op het WK voor teams kwam Jiao onlangs zelf weer in actie als vervangster van de geblesseerd geraakte Li Jie.

,,Ik laat Nederland niet helemaal achter me, ik heb hier nog een huis en ga in de toekomst misschien nog wel weer iets met Nederland doen. Maar nu wil ik eerst mijn familie en man zien'', zegt de voormalige toptafeltennisster. ,,Ik ga echt niet weg vanwege tafeltennis, het is puur een persoonlijke beslissing.''

Technisch directeur Paul Haldan van de Nederlandse bond vindt het jammer dat Li Jiao vertrekt. ,,Ze heeft veel voor het Nederlandse tafeltennis betekend, als speler en als coach. We gaan binnen de bond de komende periode kijken hoe we de opvolging van Jiao en de organisatie vorm gaan geven in de aanloop naar Tokio 2020."