Volledig scherm
Danil Lysenko © AP

Lisenko schendt dopingregels en mag niet onder neutrale vlag meedoen aan EK

De EK atletiek in Berlijn is vlak voor aanvang zijn grootste kandidaat voor de gouden medaille bij het hoogspringen kwijtgeraakt. De Rus Danil Lisenko heeft de dopingregels overtreden en de internationale atletiekfederatie IAAF heeft hem per direct uit de groep atleten gezet die onder neutrale vlag mogen meedoen aan internationale kampioenschappen.

De Russische atletiekbond is nog altijd geschorst vanwege de omvangrijke dopingschandalen in het land en om die reden zijn Russische atleten in principe uitgesloten van deelname aan internationale evenementen. Ze mogen wel onder neutrale vlag meedoen als ze kunnen aantonen dat ze de afgelopen jaren regelmatig op doping zijn getest in een land met een erkend antidopingprogramma.

Lisenko mocht zodoende vorig jaar meedoen aan de WK in Londen, waar hij het zilver veroverde. In maart van dit jaar greep hij de mondiale titel indoor in Birmingham. Onlangs sprong hij 2,40 meter op de Diamond League van Monaco. Volgens de IAAF heeft Lisenko niet aangegeven waar hij verbleef, zodat hij onvindbaar was voor de dopingcontroleurs. Dat is in strijd met de dopingregels.

  1. De onmogelijke keuze: wie is de beste sporter van de wereld?
    Laureus Awards

    De onmogelij­ke keuze: wie is de beste sporter van de wereld?

    LeBron James of Eliud Kipchoge? Of misschien toch Lewis Hamilton. In Nederland is het elk jaar al lastig om bij het Sportgala de beste sporter van het land te bepalen, vanavond wordt in Monaco, in een setting met hoog glamourgehalte, de prijs voor beste sporter ter wereld uitgereikt: de Laureus Award. Een prijsuitreiking voor de bekendste sporters ter wereld, die wordt beschreven als ‘de Oscars van de sportwereld.’