Volledig scherm
© Lawrence Lustig/PDC

Magistrale Van Gerwen verlengt abonnement op Premier League

Michael van Gerwen was donderdagavond niet te stoppen. Niet door Rob Cross in de halve finale van de Premier League (10-6) en al helemaal niet door Michael Smith in de finale (11-4). Mighty Mike mag dan zijn wereldtitel kwijt zijn (aan Cross), het een na grootste evenement won hij nu al voor de derde keer op rij en de vierde keer in totaal.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© Lawrence Lustig/PDC

Steun Van Persie

Van Gerwen kreeg tijdens de finale steun van voetballer Robin van Persie, die met een oranje hoed en bril rondliep in de 02 Arena. ,,Ik ken hem al een tijdje. Vanmiddag liet ik hem weten dat ik een paar kaartjes had en een paar uur later was hij hier. Een groot sportman en een goed mens. Leuk dat ik hem een mooie avond kon bezorgen.”

Volledig scherm
© Lawrence Lustig/PDC

Door Max van der Put

MVG eindigde de lange reeks donderdagavond-sessies van de Premier League als nummer 1 en toonde nu in de play-offs in de volgepakte Londense O2 Arena ook weer aan absoluut de beste te zijn. Tegen Cross en Smith opende hij met een maximale score van 180.

En in beide gevallen denderde hij door naar een 5-1 voorsprong, in de finale zelfs naar 8-1. Zijn moyenne op dat moment (123) bleek te veel van het goede voor Michael Smith, die pas voor het eerst in een finale van een belangrijk major-toernooi stond. Terwijl het voor Van Gerwen al de 38ste keer was. 

Fenomenaal
,,Deze zege betekent heel veel'', zei Van Gerwen na afloop bij RTL7. ,,Dit is na het WK toch het grootste. Niets weegt bijna op tegen dit soort toernooien. Het WK wist ik niet te winnen en daarom ben ik des te blijer dat ik mijn titel in de Premier League heb geprolongeerd. Vooral ook omdat er zoveel druk op stond. Maar ik kan zeggen dat ik fenomenaal speelde.''

De Brabander koerste af op het verbeteren van zijn record van 123,4 punten gemiddeld. Dat lukte hem uiteindelijk niet. ,,Het ging wel door mijn hoofd spelen. Ik wilde de mensen hier graag nog wat speciaals bieden, misschien dat ik het toen te graag wilde.''

Sinds het voor hem teleurstellend verlopen WK heeft Mighty Mike al twaalf toernooititels aan zijn palmares toegevoegd. En het jaar is nog niet eens halverwege.

Volledig scherm
© MvdP

Michael Van Gerwen on Twitter

2018 @unibet PREMIER LEAGUE DARTS CHAMPION.

PDC Darts on Twitter

MVG IS THE 2018 @UNIBET PREMIER LEAGUE CHAMPION #Unibet180 #LoveTheDarts https://t.co/UF1qqBEaTW

PDC Darts on Twitter

I can be really proud of myself" Hear from the 2018 @unibet Premier League Champion Michael van Gerwen! #Unibet180 https://t.co/6DaFXhBpEY

Volledig scherm
© Lawrence Lustig/PDC

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Afsluiting

We sluiten dit liveblog af. Bedankt voor het volgen en tot een volgende keer!

Magistrale zege Van Gerwen

Michael van Gerwen heeft in grootse stijl zijn vierde titel in de Premier League Darts veroverd. De Brabander was in de Londen in de finale veel te sterk voor de Engelsman Michael Smith: 11-4.

10-3

Het gemiddelde van Van Gerwen daalt iets naar 116. Het staat 10-3. Het hoogste gemiddeld in een finale van de Premier League kan hij nog wel verbeteren. Dat staat op naam van Phil Taylor met 111.67 uit 2010.

8-2

En daar toch een hoogtepuntje voor Smith. Hij maakt er met een finish van 125 voor de pauze 8-2 van, iets meer draaglijk en een prima uitworp voor de Engelsman! Het gemiddelde van Van Gerwen ligt op 121.4, dat van Smith rond de 102.

8-1

Het gaat hard door in dit tempo: 8-1

7-1

Van Gerwen dendert door. Het is alweer 7-1.

Leg Van Gerwen

Van Gerwen mist een finish van 170 voor en 5-1 stand. Maar Smith kan er na ook niet uit, dus maakt MvG er alsnog 5-1 van! Meer dan 120 gemiddeld voor de Brabander op wie geen maat lijkt te staan.

4-1

Je knippert even met je ogen en het staat alweer 4-1.

3-1

Smith grijpt zijn eerste leg en maakt er 3-1 van. Wat een tempo houdt de Nederlander er op na!

2-0

Smnith mist op 127 en Van Gerwen maakt er 2-0 van! Met een gemiddelde van ruim boven de 120.

Leg Van Gerwen

De eerste leg gaat in sneltreinvaart naar Van Gerwen. Zo, die is binnen!

Eerste pijlen

Van Gerwen opent de wedstrijd en begint met 180, Smith volgt met 96.

Opkomst

Smith en Van Gerwen komen het podium op voor de finale van de Premier League. We gaan over enkele ogenblikken beginnen!

Van Persie en Mighty Mike

Robin van Persie heeft na afloop van de gewonnen partij tegen Rob Cross een onderonsje met Michael van Gerwen.

Come onnnnnn @mvg180 #Final

15k Likes, 55 Comments - Robin van Persie (@robinvanpersie) on Instagram: "Come onnnnnn @mvg180 #Final "

Grote finale

Voor Smith is het zijn eerste grote finale. De oud-wereldkampioen bij de jeugd won wel in 2017 eerder de Gibraltar Open, een kleiner toernooi. Daar staan 37 major-finales van Van Gerwen tegenover.

Onderling

In totaal speelden Van Gerwen en Smith 27 keer tegen elkaar, waarvan de eerste in 2009. Die partij verloor Van Gerwen overigens met 6-3. Van de laatste tien partijen verloor Van Gerwen er slechts eentje: in februari van dit jaar op de UK Open Qualifier.

Van Persie

Robin van Persie zegt bij RTL7 dat hij al jaren fan is van darts en dan met name van Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. ,,We kijken er erg naar uit'', aldus Van Persie, uitgedost met een oranje bril en hoed.

Zeges

De Nederlandse nummer één van de wereldranglijst won eerder dit jaar in de Premier League met 7-2 en 7-1 van de Britse nummer negen van de wereldranglijst.

Smith wint

Smith wint verrassend met 10-6 van Anderson en speelt later vanavond de finale van Premier League tegen Van Gerwen.

Leg Smith

Smith staat op het punt om zijn eerste grote finale te halen.

laad oudere berichten