Volledig scherm
© anp

Marathon? Gewoon een stukje met de metro

Bij de marathons van Amsterdam en Rotterdam hebben dit jaar 110 deelnemers een deel overgeslagen, waardoor ze zijn gediskwalificeerd. In Rotterdam fraudeerden 89 lopers, in Amsterdam 21. 'Ben je nou je eigen aan het bedonderen?'

Quote

Bij deze mensen zijn mijn vraagte­kens erg groot

Cees Pronk
Volledig scherm
© ANP

Uit een analyse van alle tussentijden van de vorige week zondag gelopen Amsterdam Marathon en de Marathon Rotterdam van zondag 12 april blijkt dat er hier en daar flink gefraudeerd is. De valsspelers lieten bij de finish in het Olympisch Stadion en op de Coolsingel een medaille om hun nek hangen, terwijl zij de 42 kilometer en 195 meter lange marathon helemaal niet hadden voltooid.

Nog niet de helft
Lopers in Rotterdam sjoemelden vaker dan die in Amsterdam. Samen sloegen de 89 fraudeurs in Rotterdam zo'n 2060 kilometer over. De 21 sjoemelaars in Amsterdam skipten gezamenlijk ongeveer 570 kilometer. Gemiddeld zetten de fraudeurs niet eens een halve marathon op hun naam. Rotterdamse zwendelaars sneden gemiddeld 23,1 kilometer af, Amsterdammers zelfs 26,9 kilometer.

De 110 oplichters liepen tegen de lamp na een controle van de tussentijden. Grootste sjacheraar blijkt een loper die alléén bij de finish in het Olympisch Stadion is gesignaleerd. Zij worden uit de uitslag verwijderd en krijgen geen finish-certificaat. Maar de medaille mogen ze wél houden.

Het aantal fraudeurs bij de twee grootste marathons van Nederland die beide door ongeveer 12.000 mensen zijn uitgelopen, is fors teruggelopen sinds het AD hier vorig jaar voor het eerst over publiceerde. In 2014 telde de Marathon Rotterdam nog 129 valsspelers, tegen 63 in Amsterdam. ,,Mogelijk heeft het effect gehad dat er aandacht voor is en dat wij in staat zijn om mensen uit de uitslag te verwijderen,'' stelt de Rotterdamse marathondirecteur Mario Kadiks.

Koffie
De kans is klein dat er sprake is van een kapotte chip die de tussentijden niet goed waarnam, want alle lopers zijn wél bij de finish geregistreerd. In Amsterdam vallen de tijden op van een duo dat samen uitstapte tussen 10 en 15 kilometer en weer opdook bij 35.

,,Ben je nou je eigen aan het besodemieteren,'' vraagt marathondirecteur Cees Pronk zich in plat Amsterdams af. ,,Bij deze mensen zijn mijn vraagtekens erg groot,'' bekent hij. ,,Zijn ze koffie gaan drinken, of hebben ze de fiets, trein of metro gepakt?''

  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.
  2. Woods en Mickelson met American football-sterren tegenover elkaar in ‘The Match 2'

    Woods en Mickelson met American foot­ball-ster­ren tegenover elkaar in ‘The Match 2'

    Golfgrootheden Tiger Woods en Phil Mickelson willen deze maand opnieuw tegen elkaar uitkomen in een showwedstrijd over achttien holes. Het gaat deze keer om een lucratief liefdadigheidsduel om het leed voor het Amerikaanse publiek tijdens de coronacrisis ietwat te verzachten. De tweede editie van ‘The Match’ krijgt, als het goed is, met twee grote namen uit het American football een extra dimensie.