Volledig scherm
Sjoerd Huisman als Nederlands kampioen skeeleren in 2010. © pro shots

Marathonschaatser Sjoerd Huisman (27) overleden

UpdateMarathonschaatser Sjoerd Huisman is vandaag onverwachts overleden. Het droevige nieuws werd tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf omgeroepen. Hij zou volgens onbevestigde berichten zijn bezweken door een hartstilstand.

Volledig scherm
Sjoerd Huisman schuift op zijn knieën over het ijs nadat hij in 2009 Nederlands kampioen marathonschaatsen is geworden op de Oostvaardersplassen. © anp

Huisman is 27 jaar geworden. Hij schaatste nog volop mee in het marathonpeloton. De broer van Mariska Huisman boekte in 2009 een van zijn grootste successen toen hij op de Oostvaardersplassen de Nederlandse titel op natuurijs veroverde.

Het overlijdensbericht zorgde voor verslagenheid in de Friese schaatshal, waar de langebaanschaatsers streden om de laatste deelnamebewijzen voor de Winterspelen van Sotsji. Het geplande NK mass-start voor vrouwen werd geschrapt uit het programma. In plaats daarvan reed een groep schaatsers als eerbetoon een rondje door Thialf. De aanwezige supporters applaudisseerden.

'Schokkend nieuws', zei Koen Verweij, die zich als nummer 2 op de 1500 meter plaatste voor Sotsji. 'Het is onwijs mooi dat ik me plaats, maar nu dit nieuws er overheen komt, maakt het de blijdschap veel minder.'

Sprinter Michel Mulder stond vol ongeloof de NOS te woord: 'Zo'n fijne vent. Hij was mijn maatje. Vroeger zat ik altijd samen met hem op de kamer tijdens Europese kampioenschappen skeeleren. Het is ongelooflijk', zei de winnaar van de 500 meter, die in Rusland ook de 1000 meter mag schaatsen. 'Maar dit slaat in als een bom. Dan sta je wel weer even met beide benen op de grond.'

Van chronische hartproblemen bij Huisman was niets bekend. Wel had hij in 2011 een auto-ongeluk, nadat hij om onduidelijke redenen een black-out kreeg achter het stuur. Hij was er een tijdje uit, maar schaatste dit seizoen weer vooraan mee. 'Hij was vorige week alweer tweede in een marathon', wist Mulder. Het plotselinge overlijden van Huisman leidde tot veel condoleances op Twitter, van zowel collega-schaatsers als andere topsporters.

Huisman schaatste vanaf 2006 in de topdivisie. Hij won in zijn carrière meerdere marathons. Ook was hij actief in het inlineskaten.

Volledig scherm
Sjoerd Huisman wint in 2010 op de Oostenrijkse Weissensee het open Nederlands kampioenschap marathon © anp