Matchwinner Abbingh WK-topscorer met 71 treffers: ‘Gedaan waar ik goed in ben’

De rake strafworp van Lois Abbingh, die het Nederlands vrouwenhandbalteam in de slotseconden van de finale van het WK handbal de gouden medaille bezorgde, was haar 71ste treffer op de eindronde in het Japanse Kumamoto. De schutter van Oranje werd daarmee topscorer van het toernooi.

In de ranking hield ze Ryu Eun-hee achter zich. De Zuid-Koreaanse kwam uit op 69 doelpunten. De Sloveense Tjasa Stanko eindigde op de schutterslijst als derde met 62 treffers. Estavana Polman, die in de finale tegen Spanje negen keer raak gooide, werd vijfde in de ranking met 58 doelpunten.

Abbingh maakte de goal die het Nederlands team de titel opleverde. ,,Ik heb nergens aan gedacht, mezelf helemaal afgesloten en gedaan waar ik goed in ben en dat is die bal erin gooien”, zei ze over haar beslissende strafbal.

Ze had kort daarvoor premier Mark Rutte aan de telefoon en bracht hem over hoe ontzettend trots ze was op haar ploeg. ,,En hopelijk hebben we ook Nederland trots gemaakt. We zijn jarenlang zo dichtbij een titel geweest, maar je moet toch echt wereldkampioen worden om de erkenning te krijgen die je verdient.”

Abbingh scoorde tegen Spanje zeven keer. De opbouwspeelster van Oranje noteerde op het WK twee keer 11 treffers in een wedstrijd.

Ploeggenote Laura van der Heijden hield de zware gouden medaille stevig in haar handen. ,,Hier hebben we al die jaren zo hard voor geknokt”, zei de routinier van het Nederlands team. ,,Waarom het dit jaar is gelukt, kan ik moeilijk zeggen. Het zat ons dit toernooi ook wel mee, maar ik denk toch dat onze vechtlust en mentale kracht de doorslag heeft gegeven. We liepen tegen nederlagen aan, maar gaven nooit op en stonden er wanneer het moest.”

Volledig scherm
Lois Abbingh in actie tijdens de finale tegen Spanje. © ANP
  1. Brabec zorgt met eindwinst voor Amerikaanse primeur in Dakar Rally

    Brabec zorgt met eindwinst voor Amerikaan­se primeur in Dakar Rally

    De Amerikaanse motorcoureur Ricky Brabec heeft zich verzekerd van de eindzege in de Dakar Rally. De 28-jarige coureur van Honda eindigde in de slotetappe door Saudi-Arabië van Haradh naar Qiddiya als tweede achter zijn Chileense teamgenoot José Ignacio Cornejo. Brabec, die in het klassement een comfortabele voorsprong had op zijn concurrenten, gaf minder dan een minuut toe in de klassementsproef over 167 kilometer.