Volledig scherm
Bibian Mentel en Diede de Groot (rechts). © ANP, EPA

Mentel en De Groot maken kans op sport-Oscar

Bibian Mentel en Diede de Groot zijn de enige twee Nederlandse sporters die dit jaar kans maken op een Laureus Award, de 'Oscar' in de sportwereld.

Mentel, die twee gouden medailles won in het snowboarden op de Paralympische Spelen vorig jaar in Pyeongchang, is genomineerd in de categorie comeback van het jaar. Ze heeft in haar categorie concurrentie van grootheden als golfer Tiger Woods, skiester Lindsey Vonn en kunstschaatser Yuzuru Hanyu.

Volledig scherm
Lindsey Vonn. © Getty Images

Haar verhaal blijft sporters inspireren, omdat ze jarenlang vocht tegen kanker en telkens weer terugkeerde aan de top van het para-snowboarden. In december werd ze nog tot paralympisch atlete van Nederland uitgeroepen.

Rolstoeltennisster De Groot, vorig jaar onder meer winnares van drie grand slams in het enkelspel (Australian Open, Wimbledon en US Open) behoort tot de kanshebbers in de categorie gehandicapte sporter van het jaar. Ze kan de opvolgster worden van Esther Vergeer, die de prestigieuze prijs in 2002 en 2008 won voor haar talrijke zeges in het rolstoeltennis.

De verkiezing en uitreiking van de Laureus Awards is op 18 februari in Monaco.

  1. CAS doet uiterlijk 26 maart uitspraak in testosteronzaak

    CAS doet uiterlijk 26 maart uitspraak in testoster­on­zaak

    Sporttribunaal CAS doet uiterlijk 26 maart uitspraak over het beroep dat atlete Caster Semenya heeft aangespannen tegen een besluit van de internationale atletiekfederatie IAAF. De Zuid-Afrikaanse Semenya, die van nature een hoge testosteronspiegel heeft, moet van de IAAF medicijnen slikken om de waarden van dat hormoon te verlagen. Zo niet, dan mag ze volgens een nieuwe regel in wedstrijden niet meer uitkomen bij de vrouwen.