Minister Bruno Bruins.
Volledig scherm
Minister Bruno Bruins. © ANP

Minister kijkt ook naar getroffen sportwereld: ‘Het is een gigabedrag’

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoekt of het de Nederlandse sportsector kan helpen. Dat meldt minister Bruno Bruins van Sport op Twitter. Hij reageert op een verzoek van NOC*NSF een noodfonds in het leven te roepen dat de enorme financiële gevolgen kan compenseren.

,,Als minister van Sport vind ik het ook jammer dat het coronavirus sportevenementen, trainingen en wedstrijden stillegt", stelt Bruins. ,,Ik dank de sportsector dat zij snel gehoor gaven aan onze oproep, want dat was zeker niet eenvoudig. Het ministerie van VWS is nu in gesprek om te kijken waar we kunnen helpen."

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, gaf woensdagochtend aan graag in gesprek met het kabinet te willen over de vorming van een noodfonds, zoals ook in andere sectoren een oplossing wordt gezocht. ,,We hebben met een aantal bonden en organisaties overleg gevoerd en aan de hand daarvan een impactanalyse gemaakt. Daarin komen we, als we rekenen tot en met de zomer, tot een inkomstenderving van 950 miljoen euro", zei hij bij de NOS.

,,Het is een gigabedrag waarin de gehele sport is meegerekend: van de bonden tot verenigingen, van de gevolgen van afgelastingen van sportevenementen tot sportscholen die abonnementsgeld mislopen en ook het betaald voetbal", weet Dielessen die zich realiseert dat het bedrag ook lager kan uitvallen. "Dat zou kunnen als de sportwereld eerder op gang komt en mogelijk ook vanwege de economische maatregelen die al zijn genomen, zeker op het gebied van werknemersaspecten."

  1. Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Waar het uitstellen van de Olympische Spelen voor veel sporters een dreun was, zorgde het bij Michel Butter voor opluchting. Hij heeft weer kans zich te kwalificeren, nadat hij eerder zijn limietpoging in Rotterdam zag vervliegen. In de hardlooppodcast De Pacer spreken we de marathonloper over de achtbaan die de afgelopen periode is geweest, over het lopen in coronatijd, het nemen van maatregelen voor zijn gezondheid en de olympische droom.