Motorrijdersvereniging: ‘Dakar Rally is juist heel veilig’
Het nieuws dat motorcoureur Edwin Straver is overleden aan de gevolgen van zijn val in de Dakar Rally, kwam hard aan op het kantoor van de Nederlandse motorrijdersvereniging KNMV. ,,We kennen de familie, het zijn allemaal grote motorsportliefhebbers", zegt secretaris Mario Pieterse van de KNMV.
,,Natuurlijk is dit een sport waar risico's aan vastzitten", zegt Pieterse. "Maar de Dakar Rally is juist een heel veilige rally. De organisatie doet er alles aan om de risico's te beperken. Alles wordt strak georganiseerd." Zo moeten deelnemers bij de motoren en quads in het bezit zijn van een licentie.
Om zo'n licentie te krijgen, moet een motorrijder onder meer een hartfilmpje laten maken, één keer per drie jaar een inspanningstest doen en medisch worden gekeurd. Organisator ASO eist ook dat deelnemers eerst een andere rally hebben gereden voordat ze mogen deelnemen aan 'Dakar', de bekendste rally ter wereld.
,,Hobbyisten komen Dakar niet in", zegt Pieterse. ,,Alle deelnemers zijn topfit. Motorsport is een fantastisch mooie beleving, maar er hangt wel een bepaald risico aan vast." Straver kwam ruim een week geleden in de voorlaatste etappe, bij een snelheid van zo'n 50 kilometer per uur, ten val. De 48-jarige Brabander brak niet alleen een van zijn bovenste nekwervels, hij had ook ongeveer 10 minuten geen hartslag. De schade aan zijn hersenen was te groot, zo bleek deze week nadat hij vanuit Saudi-Arabië was overgebracht naar een Nederlands ziekenhuis. Straver overleed daar in de nacht van donderdag op vrijdag, in het bijzijn van zijn geliefden.
Voor zover bekend zijn sinds de eerste Dakar Rally, in 1979, nu dertig deelnemers overleden. In de jaren 80 kwamen de Nederlanders Bert Oosterhuis (motor) en Kees van Loevezijn (truck) om het leven toen de rally nog door Afrika ging.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Rinus ‘Veekay’ Van Kalmthout: ‘Wil in de IndyCar doen wat Max Verstappen in de Formule 1 doet’
-
Gebroken nekwervel
Edwin Straver in kritieke toestand na crash in Dakar Rally
Edwin Straver (48) uit het Brabantse Rijswijk is op de voorlaatste dag van de Dakar Rally zwaargewond geraakt bij een crash met zijn motor en ligt in kritieke toestand in het Saudi German Hospital in Riyad. De coureur heeft een van zijn bovenste nekwervels gebroken en heeft ongeveer tien minuten lang geen hartslag gehad. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
Motorcoureur Edwin Straver overleden na crash in Dakar Rally
Motorcoureur Edwin Straver uit Rijswijk is vrijdag op 48-jarige leeftijd overleden. Straver kwam tijdens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally in Saoedi-Arabië na een zware crash ongelukkig ten val en liep daarbij een zware hersenbeschadiging en een gebroken nekwervel op. Die verwondingen zijn de coureur fataal geworden. -
Usain Bolt ziet dat atletieksport hem mist en wil helpen: ‘Ik heb mezelf aangeboden’
Usain Bolt merkt dat de atletieksport hem mist sinds de voormalige topsprinter zes jaar geleden met pensioen ging. Volgens de 36-jarige Jamaicaan is de populariteit van de sport gedaald, doordat er nog niemand is opgestaan met het charisma van Bolt om hem te vervangen. De achtvoudig olympisch kampioen merkt dat er verbetering op komst is en ziet daarin ook een rol voor zichzelf weggelegd.
-
Joost Luiten beleeft ‘moeilijke dag’ op KLM Open: ‘Het was overleven’
Cromvoirt -
-
-
PREMIUM14
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?