Nageeye loopt in mondiale marathonaflossing met toppers en recreanten
Abdi Nageeye doet mee, net als wereldrecordhouder Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele. In een relay-marathon lopen ze volgende week met en tegen recreanten uit de hele wereld. ,,Atletiek geeft een teken van leven en denkt out of the box.”
Delen per e-mail
Door Rik Spekenbrink
De ‘virtuele marathon’ op 6 en 7 juni is eigenlijk niet virtueel en ook geen echte marathon. Het idee is dat overal ter wereld hardlopers, in teams van vier maar los van elkaar, op één van beide dagen een stuk van 10,5 kilometer lopen. Via de app Strava worden de tijden van de vier lopers opgeteld en rolt er een ‘marathontijd’ uit de bus. Veel wereldtoppers doen mee: Nederlands recordhouder Abdi Nageeye, de snelste marathonloper ter wereld Eliud Kipchoge en grote namen als Joshua Cheptegei en Kenenisa Bekele. Wie individueel inschrijft, wordt in een kwartet geplaatst en kan dus zomaar de teamgenoot van Nageeye worden. De wedstrijd, die de titel ’Runasone’ heeft, wordt georganiseerd door het NN Running Team, een groot Nederlands commercieel wegatletiekteam. De inschrijving start vandaag.
Nageeye laat, telefonisch vanuit Kenia, weten blij te zijn dat er weer wat gebeurt in zijn geliefde atletiek. ,,Dit is een heel leuk idee. Er is weer iets, een evenementje. De tijden doen er niet zo toe, er is geen prijs, deelname is ook gratis. Het gaat om lekker lopen, saamhorigheid, contact met de wereld. Iedereen kan meedoen, of je nu in Brazilië woont of in Nieuw-Zeeland. Ik weet ook niet met wie ik ga lopen.”
Zelf traint Nageeye (31), die vorig jaar in Rotterdam het nationaal record verpulverde, al een paar maanden alleen. In een groepje lopen is verboden in Kenia, zijn sportieve thuisbasis. ,,De situatie hier was lange tijd erg rustig, daarom ben ik niet naar Nederland teruggekomen. Nu zie je dat er in plaats van 20 nieuwe besmettingsgevallen per dag het er steeds meer dan 100 zijn. Dus het is afwachten, het nieuws volgen en dag per dag bekijken.”
Hopelijk gaan er dit jaar nog marathons door, maar het is afwachten. De organisatie in Amsterdam weet het bijvoorbeeld ook niet. Het is raar en lastig.
Hij mist zijn trainingsgenoten in de stad Eldoret. ,,Die heb je echt nodig, als je serieus wil trainen. Allereerst voor je motivatie, maar ook om elkaar te kunnen aflossen. Je wil niet afhaken als je in een groep traint, je loopt dan gewoon harder.” Maar vooral het gebrek aan een richtpunt valt de duuratleten zwaar. ,,Nu is Boston weer van de kalender gehaald. Hopelijk gaan er dit jaar nog marathons door, maar het is afwachten. De organisatie in Amsterdam weet het bijvoorbeeld ook niet. Het is raar en lastig, je kan niets plannen. Ook al duurt het nog vier maanden voordat je een wedstrijd hebt, je wil wel een schema maken. Wanneer doe je duurtraining, wanneer tempo, wanneer kracht, wanneer rust. Je hebt sowieso twaalf weken nodig voorafgaand aan een marathon, het liefst wil je een keer een halve lopen. We hebben contact met veel organisaties, hopelijk komt er volgende maand duidelijkheid. De meesten van ons hebben nu al zes of meer maanden geen wedstrijd gelopen. Financieel is het ook een klap.”
Teken van leven
Voor nu is er dus eerst de relay-marathon. ,,In het begin, toen veel mensen ziek waren en overleden, kon zoiets natuurlijk niet. Nu het wat rustiger wordt, wil iedereen de normale dingen in het leven weer oppakken, op een verantwoorde manier. En zie je dat er veel gekeken wordt naar innovaties. Atletiek is er goed in om out of the box te denken, met technologieën als apps en gps is veel mogelijk. Dit is fijn voor de sponsoren. Die betalen ons, nu zijn ze ook weer zichtbaar. Maar het belangrijkste is dat we hiermee een teken van leven geven. We staan niet stil.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven. -
Quiz | Wiens marathonrecord liep Abdi Nageeye uit de boeken?
De 40ste editie van de Marathon Rotterdam die voor zondag stond gepland laat nog even op zich wachten. Maar onze quiz gaat gewoon door. Wat weet jij over marathon? Test je kennis en speel de quiz. -
DTM in september naar Assen, seizoen opent in Monza
Het Duitse toerwagenkampioenschap DTM heeft voor dit jaar de racekalender aangepast en acht raceweekeinden gepland. Het seizoen start begint half juni. -
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
PREMIUM
Zwemlegende Vrouw van depressieve Michael Phelps slaakt noodkreet: ‘Kunnen we je alsjeblieft helpen?’
,,Hoe kunnen we je helpen? Want ik weet niet wat ik zou doen zonder jou.” Die noodkreet stuurde Nicole Johnson, echtgenote van Michael Phelps, de wereld in. De 35-jarige zwemlegende uit de Verenigde Staten raakt maar niet uit zijn depressies.
-
Ook Abdi Nageeye kiest voor Rotterdam
Na de Nederlandse toppers Michel Butter en Khalid Choukoud doet ook Nederlands recordhouder Abdi Nageeye mee aan de marathon van Rotterdam. De Nederlands kampioen, die al is geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio, verpulverde vorig jaar in Rotterdam al zijn eigen Nederlandse record op spectaculaire wijze: van 2.08.16 naar 2.06.17! Hij werd er toen vierde mee. -
Amsterdam Marathon Pijnlijke hamstring hindert Nageeye: ‘Vooral blij dat ik heel ben gebleven’
Abdi Nageeye wist tijdens de marathon van Amsterdam na 10 kilometer al dat hij een nieuwe recordtijd kon vergeten. Laat staan dat hij kon meedoen om de zege, zoals de 30-jarige Nederlandse atleet met bravoure had aangekondigd. -
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn.