Volledig scherm
Abdi Nageeye © Pim Ras Fotografie

Nageeye na nieuw Nederlands record: Ik kan nog veel harder

Marathon RotterdamUiteraard overheerste het blije gevoel, de trots. De enorme hap die hij van zijn eigen Nederlands record had genomen, geheel volgens plan, zorgde voor een constante lach op zijn gezicht. Toch knaagde er iets bij Abdi Nageeye, een goed uur na zijn marathon van Rotterdam. ,,Ik had 30 seconden harder gekund, misschien het podium kunnen halen.”

Quote

Ik heb niet het gevoel dat ik een marathon heb gelopen. Ik had het niet één keer moeilijk

Abdi Nageeye

Door Rik Spekenbrink

Een kramp in zijn linker hamstring, iedere keer dat hij wilde versnellen, maakte dat Nageeye vanaf 32 kilometer ‘berekenend’ had moeten lopen. Hij voelde lichte paniek, uitvallen zou een drama zijn. ,,Dan was alles kapot geweest, had ik hier nu huilend gezeten. Daarom voel ik me opgelucht. Het geeft ook juist vertrouwen dat ik ondanks die klachten 2.06.17 kan lopen. Maar het voelt ook dubbel.”

Die hamstringklachten spelen Nageeye (30) al enige tijd parten. Ook in Kenia, waar hij de afgelopen maanden trainde, had hij er vaak last van. ,,Maar alleen bij de massages, niet tijdens de training.” Het schoot daarom in de laatste tien kilometer van de marathon door zijn hoofd. Moest hij uitstappen? Moest hij even stoppen om te rekken? Of gewoon zijn constante tempo aanhouden en dus maar niet versnellen. Hij koos voor het laatste, werd vierde en haalde bijna twee minuten van zijn eigen persoonlijke, Nederlandse record af. ,,Maar ik heb nu niet het gevoel dat ik een marathon heb gelopen. Niet één keer had ik het moeilijk.”

Nageeye had de lat hoog gelegd voor zichzelf, door vrijdag in de persconferentie te zeggen dat hij voor de winst zou gaan. Ongekend voor een Nederlandse loper. ,,Daarom dacht ik ook steeds: nu moet je het wel waarmaken, Abdi. Maar ik had ook nog steeds negatieve gedachtes. Zo van: wanneer komt het moment dat ik moet lossen? Zo moet je niet denken natuurlijk. Ook wat dat betreft kan ik nog beter. Het publiek heeft me vandaag enorm geholpen. Zeker waar de massa’s mensen stonden, vloog ik. Overal hoorde ik ‘Abdi, Abdi’. Was het overal maar zo.”

Maar hij gaat opgelucht terug naar Kenia, binnenkort. Daar werd hij afgelopen jaren soms uitgelachen, als hij te voorzichtig had gelopen, te veel ontzag had getoond voor de Kenianen. ,,Ze keken naar mijn marathons in Amsterdam en Rotterdam en zagen aan mijn pas dat ik langzamer liep dan ik kan. Nu zullen ze zeggen: you’re one of us. Oké, ze hadden misschien een tijd van 2.05 laag verwacht. Maar toch. Dit is een grote stap. En ik wil nog zes tot acht jaar doorlopen. Wie weet hoe veel harder ik nog kan.”

Choukoud

Khalid Choukoud rekende in Rotterdam af met een reeks teleurstellingen. De Haagse hardloper haalde als twaalfde de finish in 2.13.41.

De vorige twee keren dat de 33-jarige Choukoud in Rotterdam deelnam, moest hij uitstappen. In 2017 was het een vervelende blaar die doorlopen onmogelijk maakte, het jaar daarna werd de wedstrijd een marteling na een valpartij bij de start.

Uitlopen was dit jaar belangrijker dan de tijd, had hij vooraf gezegd. Aan zijn persoonlijke toptijd van 2.10.52 kwam hij dan ook niet, maar de blijdschap meteen na het passeren van de finish op de Coolsingel was groot.

,,Ik ben zo blij. Ik bewijs dat ik mentaal ijzersterk ben’', zei hij, terwijl burgemeester Ahmed Aboutaleb hem in de armen nam. ,,Ik heb er weer vertrouwen in. Dit najaar ga ik opnieuw een marathon lopen en dan wil ik de limiet lopen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.’’

Volledig scherm
Khalid Choukoud (m) tijdens de 39ste editie van de NN marathon van Rotterdam. © ANP