Volledig scherm
Abdi Nageeye © ANP

Nageeye verpulvert Nederlands record, Kipserem wint in parkoersrecord

Abdi Nageeye is als vierde geëindigd in de marathon van Rotterdam. Met een tijd van twee uur, zes minuten en zeventien seconden liep hij ruim onder het oude Nederlandse record van 2.08.16. De winst ging naar Marius Kipserem die na twee uur, vier minuten en elf seconden over de finish op de Coolsingel kwam. Een parkoersrecord.

Het oude parkoersrecord stond op 2.04.27, dat sinds 2009 op naam stond van de Keniaan Duncan Kibet. Kipserem won voor de tweede keer in Rotterdam. Hij was in 2016 ook al eens de beste. Toen was hij beduidend langzamer (2.06.11).

Na 35 kilometer zette Kipserem aan en loste hij zijn landgenoot en trainingsmaat Emanuel Saina. Het tweetal was na 30 kilometer weggelopen uit de kopgroep, waarin tot dat moment ook nog de Nederlandse atleet Abdi Nageeye liep. De 30-jarige Kipserem had de sterkste benen; hij liep in de laatste kilometers de concurrentie op forse achterstand.

Zijn medevluchter Saina finishte als derde op de Coolsingel in 2.05.43. Hij werd in de slotfase nog ingehaald door de Turk Kaan Özbilen, die de marathon als tweede volbracht in 2.05.28.

Kipserem liep net niet de snelste marathon ooit op Nederlandse bodem. Hij kwam met zijn winnende tijd van 2.04.11 iets tekort op de 2.04.06, de tijd waarin de Keniaans Lawrence Cherono vorig najaar de marathon van Amsterdam won.

Khalid Choukoud kwam over de finish in een tijd van 2.13.49.

Volledig scherm
Abdi Nageeye © ANP