Volledig scherm
De Golden State Warriors op bezoek in het Witte Huis in 2016 toen president Barack Obama er nog de scepter zwaaide. © AP

NBA-kampioen niet welkom in Witte Huis? 'Kom maar naar het Capitool'

Nu president Donald Trump niet van plan is de basketballers van NBA-kampioen Golden State Warriors te ontvangen in het Witte Huis, heeft de ploeg een andere opmerkelijke uitnodiging ontvangen. De spelers zijn van harte welkom in het Capitool.

Dat heeft de Democratische leider van de Senaat, Nancy Pelosi, aan de ploeg laten weten. In een brief die dinsdag de deur uit ging, nodigen Pelosi en Senator Barbara Lee (beiden uit de staat Californië) de spelers en hun families uit voor een bezoek aan het Senaatsgebouw in Washington.

@Warriors & @SteveKerr, jullie hebben Amerika opnieuw versteld doen staan van jullie uitstekende optreden op het veld en jullie inspirerende leiderschapskwaliteiten buiten het veld'', twitterde Pelosi. ,,@RepBarbaraLee en ik heten jullie graag welkom op het Capitool.''

Geen uitnodiging van Trump

De uitnodiging is tegelijk een openlijke sneer in de richting van president Trump, die al voorafgaande aan de laatste wedstrijd tegen Cleveland Caveliers aan journalisten had laten weten dat geen van beide teams welkom zou zijn op het Witte Huis. Ongeacht de uitkomst van de finale.

,,Ik heb ze niet uitgenodigd. Ik heb Lebron James niet uitgenodigd en ik heb Steph Curry niet uitgenodigd'', aldus Trump. Beide spelers hadden eerder al te kennen gegeven niet op een eventuele uitnodiging van de president in te zullen gaan.

Voor veel sportkampioenen is een bezoek aan de president in het verleden juist de kers op de taart geweest. Maar in het tijdperk Trump hebben veel sportsterren zich juist van het Witte Huis afgekeerd. Ook vorig jaar al belandde Curry in een twittergevecht met Trump. ,,Het was altijd een grote eer om naar het Witte Huis te mogen komen, totdat jij daar terecht kwam'', zo schreef hij aan Trump.

Trump is nog wel van plan ijshockeykampioen Washington Capitals te ontvangen. ,,Als ze hier willen komen - het is de beste plek ter wereld - ben ik hier voor ze. Als ze niet willen komen, wil ik ze hier ook niet hebben.''

Volledig scherm
De Golden State Warriors op een rondrit door Oakland, Californië. © AP